Potpredsjednica Vlade Kosor na uručivanju ugovora za osobnog asistenta

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je ugovore o suradnji predsjednicima udruga osoba s invaliditetom koje provode projekt instituta osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.

Za projekt osobnog asistenta koji se provodi od 2006. godine u ovoj godini izdvojeno je gotovo 18 milijuna kuna istaknula je potpredsjednica Kosor. Govoreći o projektu kazala je da je prije četiri godine u Program osobnog asistenta bilo uključeno 78 osoba, a danas 338 osoba. Također iznijela je podatke za 2007. kada je Programom bilo obuhvaćeno 176 osoba, a 2008. godine 338. Projekt osobnog asistenta omogućuje neovisno življenje osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta naglasila je potpredsjednica i kazala da je dob korisnika između 18 i 65 godina.

Osim projekta osobnog asistenta potpredsjednica je govorila i o projektu pristupačnosti javnih objekata u koji je uključeno 28 hrvatskih gradova, a s posebnim ponosom istaknula je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Europi koja ima Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

I ovom prigodom potpredsjednica je pozvala župane, gradonačelnike i načelnike da učine sve kako bi olakšali život osobama s invaliditetom, prije svega u provedbi Konvencije za osobe s invaliditetom koju je Hrvatska kao treća zemlja u svijetu potpisala, a kao četvrta ratificirala.

O važnosti projekta osobnog asistenta govorio je i stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev. Podsjetio je da je Program ujedinjenih naroda u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti proveo evaluaciju projekta te da je evaluacija još jednom potvrdila zadovoljstvo osoba s invaliditetom pruženom uslugom.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš uputili su riječi zahvale potpredsjednici Kosor.

Projekt osobnog asistenta Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti provodi već četvrtu godinu za redom u suradnji s 64 udruge osoba s invaliditetom iz 19 županija.



Pisane vijesti