Potpredsjednica Vlade Kosor otvorila Dane udruga 2008.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uvodnim izlaganjem otvorila je Dane udruga 2008. u Hotelu Esplanada. Glavne teme dvodnevnog skupa usmjerene su na strateške izazove s kojima se suočavaju organizacije civilnog društva u Hrvatskoj pred ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor zahvalila je svim predstavnicima udruga na napornom i ustrajnom radu kojim su pomogli da Hrvatska postane društvo tolerancije i međusobnog uvažavanja.

U Hrvatskoj je registrirano više od 35 tisuća udruga, za čiji je rad u 2007. iz državnog proračuna dodijeljeno je oko pola milijarde kuna, to je odnosu na 2006. 32 posto više, kazala je potpredsjednica i iznijela podatak da je iz županijskih proračuna dodijeljeno više od 337 milijuna, a iz gradskih proračuna 439 milijuna kuna. Ovi iznosi pokazuju da Vlada čvrsto podupire i prepoznaje vrijednosti doprinosa udruga i ostalih organizacija civilnog društva.

Velik korak učinjen je i donošenjem Kodeksa pozitivne prakse, kojim se potpore dodjeljuju isključivo za dobre projekte istaknula je potpredsjednica Vlade Kosor. Također rekla je da Vlada stoji iza strateških ciljeva postavljenih u Nacionalnoj strategiji stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva za razdoblje do 2011. , a i nedavno izvješće iz Operativnog plana pokazuje vrlo dobre rezultate i napredak u provedbi zacrtanih mjera.

Govoreći o putu Hrvatske prema Europskoj uniji potpredsjednica je istaknula da se na tom putu očekuje još veća potpora udruga i pozvala da se uključe prije svega zbog znanja koje je potrebno za završetak poslova za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.



Pisane vijesti