Potpredsjednica Vlade Kosor otvorila Radionicu o zapošljavanju Roma

Potpredsjednica Vladpredsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome i nacionalna koordinatorica Desetljeća za Rome za Republiku Hrvatsku Jadranka Kosor otvorila je danas Radionicu o zapošljavanju Roma.

Republika Hrvatska posvećuje osobitu pozornost ostvarivanju prava svih nacionalnih manjina, a posebno romskoj nacionalnoj manjini koja je stoljećima bila marginalizirana i diskriminirana istaknula je potpredsjednica Vlade Kosor.

Kroz provedbu nacionalnih dokumenata, kroz Akcijski plan Desetljeća za Rome te kroz Povjerenstvo za Rome provode se sustavne mjere u četiri najvažnija područja: obrazovanje, zapošljavanje, poboljšanje zdravstvene zaštite i poboljšanje uvjeta stanovanja. Potpredsjednica Kosor iznijela je podatke da je broj romske djece u osnovnim školama povećan za četiri puta, gotovo 4 000 djece je u osnovnim školama, svi učenici u srednjim školama primaju stipendije kao i svi studenti kojih trenutno ima 20. Što se tiče zdravstvene zaštite, procijepljenost je skoro 100 – postotna. Na području svih županija gdje žive Romi ostvarena je dobra suradnja između Vlade i lokalne uprave i samouprave, a kako bi se osiguralo poboljšanje uvjeta stanovanja u 12 županija od 14 u kojima žive Romi izrađeni su prostorni planovi. Započelo je uređenje tri naselja u Međimurskoj županiji. Od 2005. godine kada je započelo provođenje Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma sredstva se konstantno povećavaju, tako da su 2005. kada su iznosila 2,7 milijuna do 2009. kada iznose 39 milijuna kuna porasla ukupno za 1398 posto.

Što se tiče zapošljavanja Roma i tu se bilježe znatni rezultati. U 2007., zaposleno je 467 pripadnika romske nacionalne manjine, a u 2008. njih 618, u javne radove u 2007. bilo ih je uključeno 179, a u 2008. više od 200. Profesionalnim informiranjem i savjetovanjem u 2007. bilo je obuhvaćeno 1322, a u 2008. 1300 pripadnika romske nacionalne manjine.

Nazočnima su se obratili i Vincent Degert, šef delegacije Europske komisije u RH i Nezdet Mustafa, ministar u Vladi Republike Makedonije te nacionalni koordinator Desetljeća za uključivanje Roma u Makedoniji.



Pisane vijesti