Potpredsjednica Vlade Kosor s izaslanstvom japanskog parlamenta

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s izaslanstvom japanskog parlamenta predvođenim potpredsjednicom Gornjeg doma Akikio Santo.

Potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvo stalnim poboljšanjem odnosa između dvije zemlje i podsjetila na nedavno potpisan Memorandum o suradnji na području znanosti, tehnologije i obrazovanja. Zahvalila je na pomoći Japanu posebice u ratnim godinama te na pomoći pri razminiranju Republike Hrvatske. Također istaknula je važnost jačanja gospodarskih odnosa između dvije zemlje i ponovila je da je otvoren poziv da japanski premjer posjeti Hrvatsku.

Potpredsjednica Gornjeg doma Japanskog parlamenta Akikio Santo zahvalila je na potpori Hrvatske oko kandidature Japana za nestalnog člana Vijeća sigurnost. Kazala je da ove godine slavimo petnaest godina uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana i naglasila da od 2005. sve veći broj japanskih turista dolazi u Hrvatsku.

Japansko izaslansto između ostalog izrazilo je interes za pronatalitetnu politiku Republike Hrvatske. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da je zustavljan negativan trend nizom pronatalitetnih mjera. Govoreći o pronatalitetnoj politici spomenula je neke od mjera, potpore za mlade obitelji, besplatni udžbenici, pronatalitetni dodatak za svako treće i četvrto dijete, novčane potpore za višečlane obitelji i jednokratne isplate za svako rođeno dijete.



Pisane vijesti