Potpredsjednica Vlade na Danima udruga

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas, kao pokroviteljic„Dane udruga 2007“, u organizaciji Ministarstva pravosuđa Republike HrvatskUreda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo što se održavanjem i ovogdišnje manifestacije Dana udruga 2007. nastavlja intenzivno djelovanje na području civilnog društva i dobra suradnja između Vlade Republike Hrvatske i organizacija civilnog društva.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas, kao pokroviteljica, „Dane udruga 2007“, u organizaciji Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo što se održavanjem i ovogdišnje manifestacije Dana udruga 2007. nastavlja intenzivno djelovanje na području civilnog društva i dobra suradnja između Vlade Republike Hrvatske i organizacija civilnog društva.

Napomenula je kako civilno društvo u Hrvatskoj nema dugu tradiciju, budući da je tek posljednjih petnaestak godina u razdoblju Domovinskog rata, velik broj prognanika i drugih ratnih stradalnika, utjecao na porast solidarnosti i humanosti među građanima te potaknuo njihovo organiziranje u različite udruge. Krajem devedesetih godina osnovan je Ured za udruge, nešto kasnije i Savjet za razvoj civilnog društva, osnovana je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Vlada Republike Hrvatske razvija dijalog s organizacijama civilnog društva, sustavno se proširuju područja suradnje te uspostavlja partnerstvo na provedbi određenih programa i projekata, rekla je potpredsjednica Kosor.

Istaknula je kako je u 2006. godini Vlada donijela Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva kojom su dane osnovne smjernice za unaprjeđenje postojećeg i stvaranje novog pravnog, financijskog i institucionalnog sustava potpore razvoju civilnog društva i stvaranju poticajnog okruženje za njegov daljnji razvoj. U postupku donošenja je Operativni plan provedbe Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2007. do 2011. godine, a također je izrazila uvjerenje da će uskoro biti imenovani i članovi Savjeta za razvoj civilnog društva. Podsjetila je kako je i Prijedlog Zakona o volonterstvu prošao postupak prvog čitanja u Hrvatskom saboru te se očekuje njegovo donošenje. Osim toga, u 14 gradova i 6 općina potpisane su Povelje o suradnji jedinica područne (regionalne) i lokalne samouprave i organizacija civilnog društva.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je u Republici Hrvatskoj registrirano 31376 udruga. Dosadašnjim djelovanjem udruge su dale pečat različitim područjima društvenog djelovanja, posebice razvoju demokracije i ljudskih prava, humanitarnim aktivnostima, skrbi i zadovoljavanju potreba osoba s invaliditetom, razvoju športa, kulture i tehničke kulture, naobrazbi i odgoju mladih. Potičući razvoj i djelovanje organizacija civilnog društva Vlada Republike Hrvatske kontinuirano financijski pomaže programe i projekte udruga sredstvima iz Državnog proračuna - u 2005. godini iz Državnog proračuna je, uključujući i dio prihoda od igara na sreću, isplaćeno ukupno 170.516.135,79 kuna za tu namjenu, a u 2006. godini, od priređivanja igara na sreću ostvaren je prihod od 228.913.691,67 kuna.

Potpredsjednica Kosor zahvalila je Misiji OESS-a u Hrvatskoj, Delegaciji Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Agenciji na međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država te svima drugima koji su unaprijedili djelovanje i ojačali civilno društvo u Republici Hrvatskoj. Potpredsjednica Kosor osvrnula se i na probleme mita i korupcije koji narušavaju temeljne vrijednosti društvenih odnosa svakog demokratskog društva, ugrožavaju vladavinu prava, povjerenje u javne institucije i pravnu državu. Stoga je postignut konsenzus svih državnih tijela i političkih stranaka o volji i odlučnosti za sustavno suzbijanje mita i korupcije u Hrvatskoj. Napomenula je kako je Vlada Republike Hrvatske s tim ciljem, u skladu s inicijativom predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, na sjednici održanoj 5. siječnja 2007., odobrila Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, iznos od 1.800.000,00 kuna za financiranje provođenja istraživanja o stvarnom stanju korupcije u Republici Hrvatskoj. Potpredsjednica Kosor poručila je kako je u procesu pristupanja Europskoj uniji nezaobilazna i velika uloga organizacija civilnog društva koje brojnim savjetodavnim mehanizmima i drugim oblicima djelovanja mogu stvarati pozitivno ozračje te pridonositi informiranju građana o tom procesu.



Pisane vijesti