Potpredsjednica Vlade na dodjeli kuća 100%-tnim HRVI-ima u Splitu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas u Splitu Ugovore o darovanju kuća 100%-tnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata I. skupine gospodinu Draganu Stankoviću i gospodinu Anti Boškoviću. Ukupna vrijednost izgrađenih kuća je 1 milijun i 676 tisuća kuna površina svake kuće iznosi po 190 četvornih metara.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas u Splitu Ugovore o darovanju kuća 100%-tnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata I. skupine gospodinu Draganu Stankoviću i gospodinu Anti Boškoviću. Ukupna vrijednost izgrađenih kuća je 1 milijun i 676 tisuća kuna, a površina svake kuće iznosi po 190 četvornih metara.

Uručujući Ugovore o darovanju kuća potpredsjednica Kosor rekla je kako je u mandatu ove Vlade dodijeljeno ukupno 36 kuća za 100%-tne HRVI I. skupine, uskoro će biti dodijeljena jedna kuća u Rijeci, a grade se po jedna kuća u Zagrebu i jedna u Varaždinu, čijim dovršetkom će biti okončano stambeno zbrinjavanje svih dosadašnjih 100%-tnih HRVI I. skupine. Također je rekla kako je od početka Domovinskog rata do sada stambeno zbrinuto 528 100%-tnih HRVI I. skupine, od čega 116 dodjelom kuća, a za njihovo stambeno zbrinjavanje ukupno je izdvojeno oko 500 milijuna kuna.

U pogledu općeg stambenog zbrinjavanja, prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, potpredsjednica Kosor istaknula je kako je tijekom 2006. godine Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dodijelilo 437 stanova članovima obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i hrvatskim ratnim vojnim invalidima svih kategorija invaliditeta. Napomenula je kako se 281 stan trenutno gradi, a za 465 stanova priprema se gradnja. U tom smislu, za područje Splitsko-dalmatinske županije, najavila je i skoro postavljanje temeljnih kamena za zgrade u Trogiru, Solinu i Podstrani.

U pogledu skrbi za 100%-tne HRVI I. skupine potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u protekle tri godine dodijelilo 333 automobila za 100%-tne HRVI I. skupine koji su to pravo ostvarili po prvi put. Novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji osiguran je poboljšani status njihovim njegovateljima koji s time ostvaruju pravo na bolovanje i zaštitu za vrijeme trajanja bolesti, a riješeno je pitanje i uplate doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Osim toga, rekla je kako je potpisan i Sporazum o suradnji u programu liječenja HRVI 100% I skupine u hiperbaričnoj komori u Splitu, te su uređena tri apartmana za invalide i njihovu pratnju u Hotelu Duilovo u Splitu radi smještaja u vrijeme liječenja, a liječenje prvih invalida u hiperbaričnoj komori otpočelo je u svibnju 2006. godine.



Pisane vijesti