Potpredsjednica Vlade na obilježavanju 90. obljetnice službenog priznanja islama u Hrvatskoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanaderu prostorijama Islamskog centra u Zagrebu na svečanosti obilježavanja 90. obljetnice službenog priznanja islama u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu na svečanosti obilježavanja 90. obljetnice službenog priznanja islama u Republici Hrvatskoj.

Upućujući čestitke svim vjernicima islamske vjeroispovijesti na devedesetoj obljetnici službenog priznanja islama u Hrvatskoj potpredsjednica Kosor istaknula je kako i ova obljetnica svjedoči o snazi i tradiciji islamske vjere na prostorima Republike Hrvatske, te je kao takva važna i važna ne samo za sve pripadnike Islamske zajednice u Hrvatskoj nego i za sve građane Republike Hrvatske.

Poručila je kako Republika Hrvatska, u skladu s Ustavom, međunarodnim konvencijama i standardima, jamči i poštuje slobodu vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere, a kao demokratska zemlja, orijentirana na europske integracije, posvećuje posebnu pozornost poštivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda svih svojih građana, te promicanju i njegovanju međureligijskog i multikulturalnog dijaloga i mira.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako su kulturna i umjetnička baština islama u Republici Hrvatskoj, te brojni dokumenti pohranjeni u arhivima i knjižnicama Islamske zajednice dragocjeni dio cjelokupne hrvatske kulturne baštine. Podsjetila je da je, imajući u vidu povijesnu, sadašnju i buduću ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj, s ciljem unaprjeđenja odnosa i poštivanja prava, i u namjeri stvaranja i održanja boljih uvjeta vjerskog i drugog djelovanja Islamske zajednice u Hrvatskoj, Vlada Republike Hrvatske sklopila Ugovor s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa, uređujući odnose na područjima odgoja, obrazovanja, kulture, dušobrižničke skrbi i ostalim pitanjima od zajedničkog interesa. Za provedbu ovog Ugovora, Vlada Republike Hrvatske osigurava odgovarajuća sredstva u Državnom proračunu.

Kao primjer dobre prakse i suradnje s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj potpredsjednica Kosor istaknula je Program međugeneracijske solidarnosti «Dnevni boravak i pomoć u kući», kojeg Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji s Medžlisom Islamske zajednice iz Zagreba provodi od 2004. godine na području općina Vojnić, Topusko i Cetingrad u Karlovačkoj županiji. Također je rekla kako je Ministarstvo ove godine u suradnji s Medžlisom Islamske zajednice izgradilo novu kuću obitelji Zarifović iz Maljevca, čija je stara kuća izgorjela u požaru.



Pisane vijesti