Potpredsjednica Vlade na obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa u CineStaru

Potpredsjednica Vladministrica i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosou povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa – 15. listopadpredstavila je danas u kinu «CinesStar» u Zagrebu Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2005. do 2007. godine.

Potpredsjednica Vlade, ministrica i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa – 15. listopada, predstavila je danas u kinu «CinesStar» u Zagrebu Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2005. do 2007. godine i prateći Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, te Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine tiskane na Brailleovom pismu i financirane od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Tiskane dokumente potredsjednica Kosor uručila je potom dr. sc. Josipu Stipanovu, ravnatelju Nacionalne sveučilišne knjižnice, Sanji Frajtag, ravnateljici Hrvatske knjižnice za slijepe i Vojinu Periću, predsjedniku Hrvatskog saveza slijepih.
Potpredsjednica Kosor istaknula je kako Vlada Republike Hrvatske potiče puno sudjelovanje osoba s invaliditetom u životu zajednice, promiče njihova prava na osobni integritet, kao i kontinuirano poboljšanje zakonske regulative u svrhu potpunog otklanjanja svih vrsta diskriminacije djece s teškoćama u razvoju, mladih i starijih osoba s invaliditetom. Podsjetila je kako je Republika Hrvatska donijela odluku o proglašenju Dana bijelog štapa u lipnju 1996. godine.
Nakon predstavljanja dokumenata tiskanih na Brailleovom pismu održana je kino projekcija filma „Parfem“ za slijepe i slabovidne osobe. Kino projekciju organizirali su Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Vlade RH i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji s Udrugom za promicanje kvalitetnijeg obrazovanja mladih s invaliditetom „Zamisli“, „Blitz film & video distribucijom“ i „CineStarom“. Prikazivanjem ovog filma započet je proces izjednačavanja mogućnosti u pristupačnosti i ove vrste kulturnih sadržaja slijepim osobama, što je od velikog značaja za sve slijepe osobe u Republici Hrvatskoj. Budući da je inicijativu ocijenilo vrlo pozitivnom i potrebnom, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti donijelo je Odluku kojom je odobrilo financijsku potporu za provedbu projekta „Slušam, dakle vidim“ – kino projekcije filma „Parfem“ za slijepe i slabovidne osobe u Zagrebu, povodom Dana bijelog štapa - 15. listopada 2006. godine, te projekciju istog filma u Sisku, Čakovcu, Puli i Rijeci do kraja ove godine.
Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti «Programom pomoći obiteljima slijepih osnovaca i srednjoškolaca» u odobrenim iznosom od 500.000,00 kuna tijekom 2005. godine financijski poduprlo pružanje stručne podrške slijepoj djeci i njihovim obiteljima u savladavanju i prihvaćanju svakodnevnih vještina i školskog gradiva, osiguralo je mobilne timove koji su pružali podršku djeci i obiteljima, te je također osiguralo sve potrebne udžbenike slijepoj djeci uključenoj u integraciju. Pored navedenog programa iz pozicija državnog proračuna i dijela prihoda od igara na sreću za projekte usmjerene poboljšanju kvalitete života slijepih, slabovidnih i gluhoslijepih osoba tijekom 2004, 2005, 2006. godine izdvojeno je ukupno 3.180.880.27 kuna. U pilot projekt uvođenja instituta osobnog asistenta, koji je započet 26. svibnja 2006. godine i u koji je uključeno 78 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, a za koji je osigurano 3.500.000,00 kuna, uključene su i 2 slijepe osobe.




Pisane vijesti