Potpredsjednica Vlade na otvaranju Spomen-doma Ovčara

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas na Ovčarkao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanaderzajedno s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem, Spomen dom «Ovčara».

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas na Ovčari, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, zajedno s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem, Spomen dom «Ovčara».
Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor rekla kako se na Ovčari prisjećamo stradavanja vukovarskih branitelja i civila, ali i svih onih koji su dali svoje živote u stvaranju Republike Hrvatske, kao i 1122 osobe koje se još uvijek nalaze na popisu zatočenih i nestalih branitelja i civila u Domovinskom ratu. Istaknula je kako je masovna grobnica na Ovčari, iz koje je ekshumirano i najviše žrtava, simbol svih 143 dosad otkrivenih masovnih grobnica iz Domovinskog rata. Podsjetila je kako je od 200 ekshumiranih žrtava na Ovčari njih 192 dosad identificirano, te upozorila na razmjere zločina vidljive i iz činjenice da su žrtve bili ranjenici iz vukovarske bolnice – 155 branitelja i 15 pripadnika Civilne zaštite, civili i medicinsko osoblje, kao i dvoje novinara Siniša Glavašević i Branimir Polovina. Potpredsjednica Kosor rekla je da je najmlađa žrtva imala 16 godina, a najstarija 72 godine.
Potpredsjednica Kosor otvorila je potom dionicu ceste Ovčara-Grabovo u dužini 1,1 km, čiju je izgradnju financirala hrvatska Vlada s 1,5 milijuna kuna. Prošli tjedan potpredsjednica Kosor također je otvorila cestu od ulaza u Ovčaru do spomen obilježja i mjesta masovne grobnice u dužini 4,5 km, što je hrvatska Vlada financirala s 4,8 milijuna kuna.
Potpredsjednica Kosor položila je i vijenac i zapalila svijeću ispred spomen obilježja mjesta masovne grobnice na Ovčari.




Pisane vijesti