Potpredsjednica Vlade na potpisivanju ugovora o provedbi programa međugeneracijske solidarnosti

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovor o nastavku suradnje na provedbi programa «Volonterska skrb za starije osobe u lokalnim zajednicama» s predsjednikom Sindikata umirovljenika Hrvatske Stjepanom Krajačićem.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovor o nastavku suradnje na provedbi programa «Volonterska skrb za starije osobe u lokalnim zajednicama» s predsjednikom Sindikata umirovljenika Hrvatske Stjepanom Krajačićem. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je svrha provedbe ovog programa poboljšanje kvalitete života starijih osoba te razvijanje volonterstva i međugeneracijske solidarnosti uključivanjem novih 290 volontera na području Republike Hrvatske i to u županijama: Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Osječko-baranjskoj, Zagrebačkoj i Gradu Zagrebu. Za provedbu ovog programa, koji se provodi već dvije godine, u 2006. godini Ministarstvo je osiguralo 320.000,00 kuna.

Potpredsjednica Kosor potpisala je potom Ugovore o suradnji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na provođenju programa međugeneracijske solidarnosti u 2006. godini «Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe» u Gradu Buzetu s gradonačelnikom Grada Buzeta mr. sc. Valterom Flegom i programa «Pomoć u kući starijim osobama» u Gradu Krapini s gradonačelnikom Grada Krapine Josipom Horvatom. Potpisivanjem ovih ugovora, programima međugeneracijske solidarnosti u Gradu Buzetu i Gradu Krapini bit će obuhvaćeno ukupno 250 korisnika (125 korisnika s područja Grada Buzeta i 125 korisnika s područja Grada Krapine), a korisnici Programa prioritetno bit će osobe starije od 65 godina života koje su članovi samačkih staračkih domaćinstava, niskog socioekonomskog statusa, teže narušenog zdravstvenog stanja i nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi o starijima. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako će na provedbi programa biti zaposleno ukupno 20 osoba (11 djelatnika u Gradu Buzetu koji će korisnicima pružati usluge iz programa neposredno u njihovim kućanstvima i u prostorijama dnevnog boravka i 9 djelatnika u Gradu Krapini koji će korisnicima pružati usluge iz programa neposredno u njihovim kućanstvima). Za provedbu programa međugeneracijske solidarnosti u Gradu Buzetu i Gradu Krapini u 2006. godini Ministarstvo je osiguralo ukupno 785.825,00 kuna (za Grad Buzet financijski iznos od ukupno 552.375,00 kuna i za Grad Krapinu financijski iznos od ukupno 233.450,00 kuna).

Potpredsjednica Kosor naglasila je kako su prioritetni ciljevi programa međugeneracijske solidarnosti poticanje izvaninstitucionalnih oblika skrbi o starijim osobama, poticanje osnivanja centara za skrb o starijima u lokalnoj zajednici, poticanje osnivanja servisa za pomoć u kući starijim osobama, a skupine usluga u programima međugeneracijske solidarnosti su organizacija prehrane, pomoć u obavljanju kućnih poslova i uređenja okućnice, pomoć u održavanju osobne higijene i osnovna zdravstvena skrb te dodatni sadržaji i aktivnosti dnevnog boravka (radno-okupacijske i sportsko-rekreativne aktivnosti, tematska predavanja).

Potpredsjednica Kosor također je podsjetila kako je dosada Ugovorima o suradnji na provedbi programa međugeneracijske solidarnosti ugovoreno bilo ukupno 34 programa međugeneracijske solidarnosti na području 15 županija (od čega 23 programa «Pomoći u kući za starije osobe» i 11 programa «Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe»), a zaposlene ukupno 404 osobe.



Pisane vijesti