Potpredsjednica Vlade na sastanku s predstavnicima HVIDR-e Osijek

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas u Osijeku s predstavnicima Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Osijek (HVIDR-e Osijek).

Predsjednik HVIDR-e Osijek Miljenko Kolobarić zahvalio je potpredsjednici Kosor i Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na dosadašnjoj odličnoj suradnji u skrbi za hrvatske branitelje i ratne vojne invalide te njihove obitelji. Upoznao ju je pritom s aktivnostima Udruge u području socijalne i pravne pomoći hrvatskim braniteljima i ratnim vojnim invalidima te njihovim obiteljima, kao i organizaciji ostalih športskih i društvenih događanja od strane Udruge.

Potpredsjednica Kosor također je izrazila zadovoljstvo uspješnom suradnjom i partnerskim odnosom s Udrugom HVIDR-a Osijek, istaknuvši kako njihov rad i aktivnosti mogu biti primjer ostalima. Posebno zadovoljstvo izrazila je suradnjom s Udrugom HVIDR-e Osijek na području stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Potpredsjednica Kosor najavila je pritom i pokretanje novog projekta Ministarstva namijenjenog obiteljima hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Osvrnuvši se na dosadašnje projekte Ministarstva namijenjene hrvatskim braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja potpredsjednica Kosor rekla je kako je Ministarstvo u dosadašnjem mandatu na području Osječko-baranjske županije dalo financijske potpore za 15 zadruga branitelja u ukupnom iznosu 2 milijuna i 250 tisuća kuna, 197 potpora za samozapošljavanje u ukupnom iznosu od oko 4 milijuna kuna, 75 potpora za kreditiranje maog i srednjeg poduzetništva u ukupnom iznosu od oko 5 milijuna kuna te 10 potpora pojedinačnim projektima u kojima su zaposleni hrvatski branitelji u ukupnom iznosu od 1 milijun kuna.

Podsjećajući kako je Ministarstvo u dosadašnjem mandatu ukupno dodijelio 333 automobila za 100%-tne HRVI I. skupine rekla je kako su 32 automobila dodijeljena 100%-tnim HRVI-ima I. skupine koji žive na području Osječko-baranjske županije. Također je rekla kako je na području ove županije Ministarstvo u dosadašnjem manadatu dodijelilo i 203 jednokratne novčane pomoći za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, a projektom „Pristupačna Hrvatska“ financirane su arhitektonske prilagodbe za osobe s invaliditetom u osječkom Domu zdravlja, te na još nekoliko mjesta na području Osječko-baranjske županije.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako na području Osječko-baranjske županije uspješno djeluje i sustav psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata, napomenuvši kako o njegovoj uspješnosti svjedoči i stalni pad broja korisnika koji se se obraćali sa zahtjevom za pomoć, a koji se kretao od 7.478 u 2004. godini, do 2.939 u 2006. godini.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako, uz isplatu naknada za prevođenje prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za 2007. godinu koja je u tijeku, 5. listopada ove godine započinje i isplata za razdoblje 2005. godine, rekavši kako je rebalansom proračuna za ove namjene osigurano 290 milijuna kuna. Podsjetila pritom kako je u dosadašnjem mandatu za isplatu duga hrvatskim braniteljima prema starom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz 2001. godine dosada isplaćeno oko 500 milijuna kuna.

Potpredsjednica Kosor zahvalila je HVIDR-i Osijek na ovogodišnjem uručenom priznanju za pomoć i doprinos radu Udruge te skrbi za hrvatske ratne vojne invalide i njihove obitelji.



Pisane vijesti