Potpredsjednica Vlade o upisima djece branitelja na fakultete

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je da upis djece hrvatskih branitelja i dragovoljaca na fakultete nije problem funkcioniranja zagrebačkoga Sveučilišta.

ZAGREB, 21. ožujka 2006. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je da upis djece hrvatskih branitelja i dragovoljaca na fakultete nije problem funkcioniranja zagrebačkoga Sveučilišta.

Potpredsjednica Vlade to je izjavila danas nakon okrugloga stola "Zadruge hrvatskih branitelja - nova poduzetnička snaga" upitana da komentira današnje napise u novinama da zagrebački fakulteti razmišljaju o dizanju bodovnog praga i pooštre ispitna pitanja studentima ako Vlada ne ukine "privilegirani upis djece branitelja".

"Ako je problem upisa djece hrvatskih branitelja i dragovoljaca u ovoj državi vezan uz funkcioniranje Sveučilišta, onda mislim da smo u ozbiljnu problemu", ocijenila je Kosor. Podsjetila je kako je bilo prilike za rasprave o Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koji je stupio na snagu prvog siječnja lanjske godine.

"Nitko se nikada nije javio sa sveučilišta ili oglasio u javnoj raspravi", rekla je, dodavši kako je Zakon prošao dva čitanja na Vladi i dva čitanja u Hrvatskom saboru, a bilo je vremena od početka primjene Zakona do upisnih rokova, ali nitko nije reagirao na te odredbe.

"Potpuno je neukusno ponovno o tome govoriti", zaključila je Kosor.

Helena Jasna Mencer, vršiteljica dužnosti rektora zagrebačkoga Sveučilišta, izjavila je za današnje novine kako je fakultetima taj zakon donio velike brige. Rektorski zbor o tome je ministru pisao prije dva tjedna, no do danas još nije odgovorio, izjavila je Mencer.

Članovi udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski, potaknuti medijskim napisima o upisu djece hrvatskih branitelja na hrvatska učilišta, najavili su prosvjed svojih članova zbog, kako navode, sustavna napada na svoju djecu.



Pisane vijesti