Potpredsjednica Vlade otvorila šibensko Veleučilište

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas šibensko Veleučilište, osnovano Vladinom uredbom 10. srpnja ove godine.

ŠIBENIK, 26. srpnja 2006. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas šibensko Veleučilište, osnovano Vladinom uredbom 10. srpnja ove godine.

Veleučilište, na kojem je oko 1600 studenata, ima stručni studij menadžmenta i prometa, koji će se izvoditi u Šibeniku, te studij prava koji će se izvoditi u Vodicama.

"Vlada će poduprijeti razvoj Veleučilišta u okviru strateškog programa stvaranja društva utemeljena na znanju jer želimo povećati broj visokoobrazovanih u Hrvatskoj, budući da nismo zadovoljni sadašnjim stanjem", rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Do kraja ove godine bit će izdvojeno 1,5 milijuna kuna iz državnog proračuna, a za sljedeću je predviđeno 8,5 milijuna za šibensko Veleučilište, dodala je Kosor.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac najavio je da će Vlada u sljedeće tri godine izdvojiti ukupno 50 milijuna kuna za usavršavanje stručnih studija, na kojima će se školovati ljudi za praktična znanja koja su potrebna za razvoj gospodarstva.

"Šibensko je Veleučilište osnovano u sklopu strategije razvoja mreže visokih učilišta u Hrvatskoj koja je, zajedno s uvođenjem HNOS-a u osnovno i državne mature u srednje školstvo, dio nastojanja da do 2010. Hrvatska postane najkonkurentnija zemlja u regiji", rekao je ministar Primorac. Dodao je da je Hrvatska već ušla u EU kad je riječ o znanosti i tehnologiji, jer su pregovori o tom poglavlju završili.

Veleučilište je vrlo bitno za gospodarski razvoj Šibenika i Vodica te Šibensko-kninske županije, naglasili su predstavnici vlasti tih gradova i Županije.

"Ovdje će mnogi naraštaji studenata, ponajprije iz Šibensko-kninske županije, stjecati nova znanja koja će primjenjivati u razvoju gospodarstva ovoga kraja i cijele Hrvatske", rekao je privremeni dekan Veleučilišta Marko Radačić. Dodao je da se nada da će u dogledno vrijeme Veleučilište prerasti u Sveučilište.



Pisane vijesti