Potpredsjednica Vlade potpisala ugovore s 11 zadruga branitelja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o korištenju novčane potpore za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja s predstavnicima 11 zadruga branitelju okviru provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o korištenju novčane potpore za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja s predstavnicima 11 zadruga branitelja, u okviru provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Na taj način jednokratne novčane potpore za osnivanje zadruga branitelja, u pojedinačnom iznosu od 150 tisuća kuna, dobili su Zadruga branitelja „Eko“ iz Đakova, Zadruga „Šokadija“ iz Črnkovaca, Poljoprivredna zadruga „Darđanka“ iz Darde, Poljoprivredno stočarska zadruga „Podgajci Podravski“ iz Podgajaca Podravskih, Poljoprivredna zadruga „Voćari cvelferije“ iz Drenovaca, Poljoprivredna zadruga „Brnjavac“ iz Gvozda, Poljoprivredna zadruga „Trešnja“ i Zadruga „Ćurlini“ iz Sinja, Poljoprivredna zadruga „Sava Jasenovac“ iz Jasenovca, Poljoprivredno stočarsko voćarska zadruga „Sv. Jantol“ iz Gline i Braniteljska zadruga „Ponos“ iz Slunja.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor napomenula je kako je jedan od najvažnijih projekata hrvatske Vlade upravo zapošljavanje razvojačenih hrvatskih branitelja, kroz koji je zaposleno preko 3500 hrvatskih branitelja, a unutar njega i razvoj braniteljskog zadrugarstva. Izražavajući zadovoljstvo zbog sve većeg broja zadruga branitelja, kojih je do danas osnovano 103, potpredsjednica Kosor istaknula je kako je za poticanje osnivanja zadruga branitelja u okviru Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece poginulih zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u 2006. godini ukupno predviđeno 5 milijuna kuna. Na taj način u ovoj godini financijski će se poduprijeti 33 braniteljske zadruge koje ispunjavaju kriterije postavljene Programom stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Uključujući današnjih 11 zadruga, u ovoj godini potpore je dobilo 17 zadruga branitelja.

Potpredsjednica Kosor poručila je kako Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i nakon dodjele financijskih potpora nastavlja s pomoći braniteljskim zadrugama, kao primjerice u posredovanju pri dodjeli poljoprivrednog zemljišta i poslovnom savjetovanju. U tom smislu podsjetila je na prošlogodišnji prvi sajam zadruga branitelja održan u Vukovaru, te najavila skoro održavanje drugog sajma zadruga branitelja.



Pisane vijesti