Potpredsjednica Vlade primila hrvatsku rukometnu reprezentaciju

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primila je danas hrvatsku rukometnu reprezentaciju koja je na Olimpijskim igrama gluhih u Melbourneu osvojila zlatno odličje.

ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primila je danas hrvatsku rukometnu reprezentaciju koja je na Olimpijskim igrama gluhih u Melbourneu osvojila zlatno odličje.

Ispratila sam vas na Olimpijske igre, pratila sam vaše utakmice i neizmjerno sam sretna zbog osvojenog zlatnog odličja, ali i dostojnog predstavljanja Hrvatske u Australiji, kazala je Kosor.

Pokazali ste kako se svladavaju sve prepreke i predrasude, a ja ću vam i dalje pomagati da odlazite na međunarodna natjecanja. Divim vam se jer ste na vrhu svijeta, dodala je dopredsjednica Vlade, naglasivši kako će u suradnji sa nadležnim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta nastojati zlatnim olimpijcima omogućiti i novčane nagrade koje im pripadaju za zlatnu olimpijsku medalju.

Uime hrvatskih rukometaša dopredsjednici Vlade se zahvalio predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih (HŠSG) i kapetan reprezentacije Marijo Lušić kazavši kako bez pomoći Jadranke Kosor gluhi rukometaši ne bi ni otputovali u Australiju. Ova medalja je zato i Vaša zasluga, kazao je Lušić,podsjetivši na brojne teškoće gluhih osoba, kojih u Hrvatskoj ima 72.000, a u Zagrebu 13.000 od kojih se 6.000 bavi nekom športskom aktivnošću.

Lušić je apelirao na dopredsjednicu Vlade da se zlatnim rukometašima osiguraju novčane nagrade, s obzirom da su sporazumom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Međunarodnog paraolimpijskog odbora (MPO) i Međunarodnog odbora za šport gluhih (CSSI) od 30. studenoga 2004. Olimpijske igre gluhih postavljene u isti rang kao i Olimpijske ili Paraolimpijske igre.

Rukometaše već rujnu čeka obrana naslova europskoga prvaka na Europskom prvenstvu u Istanbulu, dok će se sljedeće Olimpijske igre gluhih (Deaflympics) održati 2009. na Tajvanu.



Pisane vijesti