Potpredsjednica Vlade primila izaslanstvo Hrvatskog Caritasa

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor primila je danas izaslanstvo Hrvatskog Caritasa predvođeno predsjednikom Hrvatskog Caritasa mons. Josipm Mrzljakom.

Izaslanstvo Hrvatskog Caritasa zahvalilo je potpredsjednici Kosor na uključenosti u ovogodišnjoj akciji „Tjedan solidarnosti s Hrvatima u Bosni u Hercegovini“, te hrvatskoj Vladi koja je za ovu akciju dodjelila milijun kuna Hrvatskom Caritasu. Akcijom je ukupno prikupljeno 3 milijuna i 327 tisuća kuna, a prikupljena sredstva dodijelit će se Caritasu Bosne i Hercegovine za provedbu projekata pomoći u kući, edukacije volontera i obiteljskih savjetovališta, te karitativnim i humanitarnim udrugama u Bosni i Hercegovini za provedbu projekata obrazovanja, malog poduzetništva i socijalne skrbi. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je hrvatska Vlada također ove godine dodijelila 27 milijuna i 300 tisuća kuna za zdravstvene, kulturne i obrazovne projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Hrvatskog Caritasa upoznali su potpredsjednicu Kosor s ostalim projektima koje provode te imaju u planu provoditi u Hrvatskoj – od programa poticanja malog poduzetništva kod nezaposlenih osoba i osoba s invaliditetom; razvoja sustava crkvenih obiteljskih savjetovališta u svrhu zaštite mladih, braka i obitelji, te prevencije obiteljskog nasilja; do programa pomoći u kući starijim osobama. Dajući punu potporu projektima Hrvatskog Caritasa potpredsjednica Kosor rekla je kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti također osnovalo Obiteljske centre kojima će biti pokrivene sve županije, provodi projekte Dnevnog boravka za starije osobe i pomoći u kući starijim osobama, a realiziralo je i niz aktivnosti usmjerenih unaprjeđenju uvjeta života obitelji, djeci i majkama. Potpredsjednica Kosor podsjetila je pritom kako je Ministarstvo dodijelilo besplatne udžbenike i računala obiteljima s osmero i više djece, a Nacionalnom populacijskom politikom također su uvedene mnogobrojne mjere, od povećanja dječjeg doplatka, proširenja broja korisnika dječjeg doplatka, do uvođenja pronatalitetnog dodatka za treće i četvrto dijete korisnika doplatka.

Na sastanku je dogovorena suradnja na zajedničkim projektima Hrvatskog Caritasa i hrvatske Vlade - projektu „Za 1000 radosti“, projektima pomoći starim i nemoćnim osobama i drugim projektima. Izaslanstvo Hrvatskog Caritasa zahvalilo je potpredsjednici Kosor i na sudjelovanju u prošlogodišnjoj Božićnoj akciji Hrvatskog Caritasa „Za 1000 radosti“, čija su prikupljena financijska sredstva namijenjena socijalno ugroženim obiteljima. Dajući svoju potporu ovom vrijednom projektu potpredsjednica Kosor prihvatila je poziv za sudjelovanje u ovogodišnjoj akciji.



Pisane vijesti