Potpredsjednica Vlade s ministrom za veterane SAD-a Nicholsonom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas u Washingtonu s ministrom za veterane Sjedinjenih Američkih Država Jamesom Nicholsonom. Na sastanku se razgovaralo o hrvatskim i američkim iskustvima u skrbi prema vojnim veteranims posebnim naglaskom na skrb prema veteranima oboljelima od PTSP-a.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas u Washingtonu s ministrom za veterane Sjedinjenih Američkih Država Jamesom Nicholsonom. Na sastanku se razgovaralo o hrvatskim i američkim iskustvima u skrbi prema vojnim veteranima, s posebnim naglaskom na skrb prema veteranima oboljelima od PTSP-a.

Potpredsjednica Kosor uputila je, u ime hrvatske Vlade, zahvale ministru Nicholsonu na pomoći Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj u procesima ulaska u euro-atlantske integracije, posebice ulaska u NATO. Istaknuvši kako Hrvatska čvrsto stoji na putu borbe protiv terorizma, napomenula je da je i sam Domovinski rat, koji je Hrvatska proživjela, bio obrambeni rat protiv agresije i terorizma. Rekavši kako je briga o ratnim veteranima jedan od stupova programa ove hrvatske Vlade, potpredsjednica Kosor upoznala je ministra Nicholsona s hrvatskim iskustvima u skrbi za hrvatske branitelje, posebice onima koji su oboljeli od PTSP-a. Potpredsjednica Kosor predložila je u tom smislu sklapanje zajedničkog sporazuma o suradnji u području razmjene iskustava stručnjaka i skrbi za veterane oboljele od PTSP-a. Također je pozvala ministra Nicholsona u službeni posjet Hrvatskoj, kako bi se dodatno upoznao s iskustvima hrvatske Vlade i stručnjaka u ovom području, te primjerima uspješne suradnje hrvatske Vlade s udrugama iz Domovinskog rata, koji je on i prihvatio.

U cilju unaprjeđenja suradnje u ovom području, ministar Nicholson pozvao je potpredsjednicu Kosor u posjet kliničko-istraživačkom centru za posttraumatski stresni poremećaj koji se nalazi u američkoj državi Vermont. Izrazivši zadovoljstvo naporima koji su dosad poduzeti i načinom na koji Hrvatska skrbi o svojim ratnim veteranima, posebice onima koji su oboljeli od PTSP-a, ministar Nicholson ponudio je, u tom smislu, Hrvatskoj svaku daljnju moguću pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon sastanka s ministrom Nicholsonom potpredsjednica Kosor sudjelovala je u Ministarstvu za veterane Sjedinjenih Američkih Država u nizu stručnih briefinga s temama o zdravstvenoj skrbi i veteranskim pravima američkih vojnih veterana, na kojima je nazočne upoznala i s hrvatskim iskustvima.

Potpredsjednica Kosor također će, s hrvatskim izaslanstvom, položiti vijenac na Memorijalnom groblju Arlington u spomen na sve poginule američke veterane.



Pisane vijesti