Potpredsjednica Vlade s predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s Martinom Ragužem, predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na sastanku se razgovaralo o daljnjem razvoju bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovinkao susjeda sa zajedničkim ciljem – ulaskom u Europsku uniju.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s Martinom Ragužem, predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na sastanku se razgovaralo o daljnjem razvoju bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao susjeda sa zajedničkim ciljem – ulaskom u Europsku uniju.

Napominjući kako su bilateralni odnosi u uzlaznoj putanji, te kako sva otvorena nisu nerješiva, potpredsjednica Kosor, u ime hrvatske Vlade, dala je punu potporu Bosni i Hercegovini u njezinim procesima priključenja Europskoj uniji, koji su trenutno u fazi pregovaranja o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Također je dala potporu ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini kojima bi na optimalan način trebao biti ustrojen sustav prava za sva tri konstitutivna naroda. Potpredsjednica Kosor rekla je kako se zajedničkim nastojanjima mogu riješiti sva otvorena pitanja između dvaju država, napomenula kako je međuresorna skupina počela je s radom te kako će dodatno intenzivirati svoje aktivnosti. Kao poseban oblik uspješne suradnje istaknula je zajedničku potragu za zatočenim i nestalim osobama tijekom ratova u dvjema državama.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Raguž izrazio je zadovoljstvo dobrosusjedskim odnosima između dvaju država, te čestitao hrvatskoj Vladi na dosad postignutim uspjesima u procesima priključenja Europskoj uniji. Istaknuo je kako je taj napredak ključan za Bosnu i Hercegovinu, ali i ostale države u regiji, čime se stvaraju preduvjeti trajnijeg mira i šire zajedničke suradnje. Izrazio je zadovoljstvo što je tijekom ove godine obostrano ratificiran, i kao takav stupio na snagu, Ugovor zmeđu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji, koji također služi kao primjer dobre suradnje i pokazuje kako se složena i osjetljiva međunarodna pitanja mogu brzo i kvalitetno rješavati. U tom je smislu kao jedan od prioriteta istaknuo i daljnji razvoj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i očuvanje njegovog identiteta uz pomoć Republike Hrvatske.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Raguž podsjetio je kako je Bosna i Hercegovina u teškim ratnim vremenima proživjela egzodus 2,5 milijuna stanovnika, napomenuvši pritom kako je Republika Hrvatska dala najveći doprinos u njihovom zbrinjavanju te na taj način amortizirala razmjere ratnih stradavanja. Kao jedan od prioriteta u istaknuo je i projekt povratka, izražavajući nadu u njegov brži ritam.

Potpredsjednica Kosor izrazila je, u tom kontekstu, nezadovoljstvo sporim povratkom prognanih i izbjeglih u Republiku Srpsku, poručujući kako se na tom problemu mora ozbiljno raditi, jer je pravo svake osobe pravo na vlastiti dom.



Pisane vijesti