Potpredsjednica Vlade s predstavnicima Hrvatskog Caritasa

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor sastala se danas s predstavnicima Hrvatskog Caritasa predvođenima mons. Josipom Mrzljakom, pomoćnim biskupom zagrebačkim i predsjednikom Hrvatskog Caritasa.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor sastala se danas s predstavnicima Hrvatskog Caritasa predvođenima mons. Josipom Mrzljakom, pomoćnim biskupom zagrebačkim i predsjednikom Hrvatskog Caritasa.

Prenoseći zahvale hrvatskoj Vladi na dodijeljenim financijskim sredstvima Hrvatskom Caritasu za pomoć žrtvama nedavnog potresa u Pakistanu, predstavnici Hrvatskog Caritasa upoznali su potpredsjednicu Kosor s tijekom same akcije koju provode u suradnji s Njemačkim Caritasom. Ističući kako je u ovom slučaju hrvatska Vlada po prvi puta dala financijska sredstva Hrvatskom Caritasu za žurnu provedbu socijalnih i humanitarnih programa izrazili su želju za utvrđivanjem standarda i za buduće djelovanje u takvim okolnostima.

Predstavnici Hrvatskog Caritasa upoznali su potpredsjednicu Kosor i s provođenjem božićne akcije «Za tisuću radosti». Riječ je o nastavku akcije koju Hrvatski Caritas provodi već treću godinu zaredom, a u sklopu koje je preko biskupijskih i župskih Caritasa pretprošle godine prikupljeno preko 2.000.000,00 kuna u novcu i materijalnim sredstvima te darivano preko 1000 obitelji, a prošle godine 3.750.000 kuna i darivano 4.700 obitelji. Ovogodišnju akciju, prodajom prigodnih blagdanskih materijala Hrvatski Caritas namjerava primarno provoditi putem osnovnih i srednjih škola, s posebnim naglaskom na financijsku i materijalnu pomoć rodiljama i trudnicama. U tom pogledu uputili su zamolbu za pomoć Vlade u provedbi akcije kao i zamolbu potpredsjednici Kosor za osobno sudjelovanje u akciji. Predstavnici Hrvatskog Caritasa također su uputili poziv potpredsjednici Kosor za Sv. Misu u Nedjelji Caritasa – 11. prosinca ove godine, u zagrebačkoj katedrali, što je ona i prihvatila.

Podsjećajući na uvođenje nekih mjera pronatalitetne politike od strane ove Vlade, kao što su primjerice povećanje rodiljnih naknada i mogućnost korištenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta, potpredsjednica Kosor upoznala je predstavnike Hrvatskog Caritasa sa zaustavljanjem opadajućeg demografskog trenda, ističući pritom kako je u mjesecu rujnu ove godine po prvi put isplaćeno 533 naknada za novorođenčad više nego u mjesecu kolovozu.



Pisane vijesti