Potpredsjednica Vlade u Pakracu na obilježavanju 10. obljetnice "BLJESKA"

Oko 800 bivših pripadnika specijalne policije i mnogobrojni Pakračani i Lipičani danas su na Omanovcu iznad Pakraca obilježili 10. obljetnicu vojno-redarstvene akcije "Bljesak", kojom je oslobođena okupirana zapadna Slavonija.

PAKRAC, 3. svibnja 2005. (Hina) - Oko 800 bivših pripadnika specijalne policije i mnogobrojni Pakračani i Lipičani danas su na Omanovcu iznad Pakraca obilježili 10. obljetnicu vojno-redarstvene akcije "Bljesak", kojom je oslobođena okupirana zapadna Slavonija.

Proslavu je priredila Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstva unutarnjih poslova.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Željko Sačić istaknuo je da svečanost na Omanovcu nije usporedan skup onom održanom 1. svibnja u Okučanima. "Ovo je svečanost dostojanstvenih i časnih ljudi, koji se sjećaju svojih poginulih suboraca i najsvjetlijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti", rekao je Sačić i posebno istaknuo da su pripadnici Specijalne policije poštivali međunarodno ratno pravo.

"Ako su ta pravila kršena, to su bili pojedinačni slučajevi, a nikakvo sustavno etničko čišćenje", kazao je.

Svečanost je počela postrojavanjem pripadnika Specijalne policije iz 22 hrvatska grada. Nazočnima su se zatim obratili, među inima, ravnatelj Hrvatske policije Ivica Franić, ratni ministar Ivan Jarnjak i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Podsjetili su da su specijalci u "Bljesku" presjekli prometnicu Lipik - Okučani kod Bijele stijene i u okruženje stavili više od 2300 pripadnika srpskih pobunjeničkih postrojba te od zaostalih pobunjeničkih skupina očistili Psunj i okolicu. U toj akciji poginulo je osam, a lakše je i teško ranjeno više od 60 specijalaca.

Svečanost je završila misom, koju je predvodio vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac.

Nakon svečanosti burno pozdravljeni od mnogobrojnih posjetitelja na Omanovcu su se pojavili i generali Hrvatske vojske Ljubo Česić Rojs, Marinko Krešić i Tihomir Blaškić.

U povodu 10. obljetnice "Bljeska" maratonac Duško Štrbac u spomen na sve poginule hrvatske branitelje trčao je od Okučana do planinarskog doma na Omanovcu.



Pisane vijesti