Potpredsjednica Vlade u posjetu SAD-u

"Razlog mog posjeta je susret s mojim kolegom, ministrom Nicholsonom, zakazan za srijedu. Vjerujem da je to početak dobre suradnje između naših ministarstva, budući da smo mi kao zemlja zainteresirani za što brže rješavanje problema veterana, branitelja...

WASHINGTON,22. svibnja(Hina) - Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor doputovala je u ponedjeljak navečer, u Washington, u dvodnevni službeni posjet SAD-u, tijekom kojeg će se sastati s ministrom za veterane Jamesom R. Nicholsonom, članovima odbora za veterane u Kongresu i posjetiti središnju vojnu bolnicu Walter Reed.

"Razlog mog posjeta je susret s mojim kolegom, ministrom Nicholsonom, zakazan za srijedu. Vjerujem da je to početak dobre suradnje između naših ministarstva, budući da smo mi kao zemlja zainteresirani za što brže rješavanje problema veterana, branitelja, obzirom na njihov veliki broj u odnosu na ukupni broj stanovnika u Hrvatskoj, više od 10 posto", izjavila je Kosor u razgovoru s hrvatskim novinarima u Washingtonu.

Potpredsjednica vlade je najavila da će sa svojim američkim kolegom Nicholsonom razmijeniti iskustva u skrbi za veterane i predložiti sporazum o suradnji, te da će u razgovorima posebnu pozornost posvetiti brizi za invalide i oboljele od PTSP-a - Posttraumatskog stresnog poremećaja.

Ministrica Kosor danas će obići središnju vojnu bolnicu Walter Reed u Washingtonu i sastati se više američkih kongresnika, članova odbora za pitanja veterana i vojnog osoblja u Predstavničkog domu.

Nakon sastanka s ministrom Nicholsonom u srijedu, za ministricu Kosor i članove hrvatskog izaslanstva, bit će priređeno više prezentacija na kojima će se upoznati sa sustavom skrbi za oko 26 milijuna veterana u SAD.

Sustav uključuje medicinsku skrb, kroz posebne bolnice i druge zdravstvene ustanove za veterane, mirovine, životno osiguranje, programe obrazovanja, zapošljavanja, stambene kredite, subvencije za lijekove, i groblja za veterane, odnosno posmrtnu pripomoć.

Cijeli sustav medicinske skrbi za veterane u SAD trenutačno je pod revizijom, čije je provođenje naložio predsjednik George W. Bush nakon skandala koji je u ožujku potresao bolnicu Walter Reed. Skandal, koji je završio smjenama čelnih ljudi u bolnici i nadležnih dužnosnika u Pentagonu, izazvali su novinski napisi o lošim uvjetima smještaja dijela ranjenika iz Iraka i Afganistana, koji se nalaze na rehabilitaciji.

Ministarstvo za veterane SAD, drugo je po veličini ministarstvo u vladi, s 235.000 zaposlenih u stotinama medicinskih centara, klinika, stacionara, ureda za veteranska prava i nacionalnih grobalja diljem SAD.

Proračun ministarstva za veterane SAD u fiskalnoj godini 2007. iznosi 77.3 miljarde dolara.

Hrvatska, koja ima oko 480 tisuća branitelja, ostvaruje visoke standarde u skrbi o njima, kazala je potpredsjednica vlade, ističući priznanje koje je nedavno primila od Svjetske veteranske organizacije, zahvaljujući rješenjima novog zakona o invalidima koji sadrži neke jedinstvene institute kao što je zaštićena mirovina za branitelje s doživljenim godinama života, bez obzira na staž.

Također je tu odredba da se braniteljima koji su bili u srpskim logorima, priznaje 20 posto invaliditeta. Kosor je također istaknula i jedinstvenost Fonda hrvatskih branitelja, koji vrijedi više od 3.712 milijardi kuna, i čija se dobit dijeli među braniteljima.

Potpredsjednica vlade je istaknula kako se u Hrvatskoj posebni naporu ulažu u liječenje oboljelih od PTSP-a, i otklanjanje drugih uzroka samoubojstva među braniteljima, koji je od 1991. zabilježeno oko 1.700.

Na traženje da komentira činjenicu kako u američkim medijima, za razliku o hrvatskih, uglavnom nema izvješća o samoubojstvima veterana, iako je PTSP i suicid vrlo prisutan u populaciji povratnika iz Iraka i Afganistana, Kosor je kazala kako bi se hrvatski mediji kod toga trebali držati preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i ne podlijegati senzacionalizmu.

U američkom novinarstvu je uvriježeno da samoubojstvo nije vijest, osim ako se radi o javnoj osobi, pa se fenomen samoubojstva ratnih veterana obrađuje samo povremeno, kroz analize statističkih podataka i ocjene stručnjaka.



Pisane vijesti