Potpredsjednica Vlade u posjetu zatvorenicima u kaznionici u Lepoglavi

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je danas, s članovima Vladinog Povjerenstva, zatvorenike, bivše ovisnike, koji se nalaze na odsluženju zatvorskih kazni u Kaznionici u Lepoglavi. Tom prigodom predstavila im je Vladin „Projekt resocijalizacije ovisnika o drogama koji su završili neki od programa rehabilitacije i odvikavanja od ovisnosti u terapijskoj zajednici ili zatvorskom sustavu, te ovisnika koji su u izvanbolničkom tretmanu i duže vrijeme stabilno održavaju apstinenciju i pridržavaju se propisanog načina liječenja“. Osnovni cilj ovog projekta Vlade Republike Hrvatske je sustavno i trajno rješavanje pitanja društvene reintegracije ovisnika nakon završenog odvikavanja od ovisnosti i rehabilitacije u terapijskoj zajednici, zatvorskom sustavu ili zdravstvenoj ustanovi putem adekvatnog modela resocijalizacije ovisnika o drogama u zajednici, koji će se moći dugoročno i kontinuirano provoditi u svim županijama u Republici Hrvatskoj. U Kaznionici u Lepoglavi na odsluženju kazni nalazi se 725 zatvorenika. Među njima je i 111 bivših ovisnika, od kojih je njih 95 uključeno u programe resocijalizacije i odvikavanja od ovisnosti.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je projekt predviđen i određen prioritetnim na temelju Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga od 2006. do 2012. godine, Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga od 2006. do 2009. godine te Godišnjeg provedbenog programa za 2007. godinu. Napomenula je da je za provedbu projekta u 2007. godini u Državnom proračunu osigurano 10.653.000,00 kuna, a u 2008. godini 11.715.000,00 kuna. Izrazila je zadovoljstvo visokim stupnjem uključenosti bivših ovisnika u Kaznionici u Lepoglavi u programe resocijalizacije, te najavila, u povodu skorašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti – 26. lipnja, sastanak u Hrvatskoj gospodarskoj komori s hrvatskim gospodarstvenicima u cilju unaprjeđenja programa zapošljavanja bivših ovisnika.

Potpredsjednica Kosor posjetila je i predstavnike hrvatskih branitelja koji se nalaze na odsluženju zatvorskih kazni u Kaznionici u Lepoglavi. Na odsluženju zatvorskih kazni u Kaznionici se nalaze 173 hrvatska branitelja, među kojima je 37 oboljelih od PTSP-a.



Pisane vijesti