Potpredsjednica Vlade za zakonsko reguliranje rada volontera

U povodu današnjega Međunarodnog dana volontera, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor zauzela se za što skorije zakonsko reguliranje rada volontera te je predstavila radnu verziju zakona o volonterstvu.

ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - U povodu današnjega Međunarodnog dana volontera, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor zauzela se za što skorije zakonsko reguliranje rada volontera te je predstavila radnu verziju zakona o volonterstvu.

Govoreći na današnjemu okruglom stolu, održanom pod nazivom "Pravna regulativa i razvoj volonterstva u Republici Hrvatskoj" u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, ministrica Kosor je istaknula da od nevladinih udruga očekuje prijedloge i partnerski odnos kako bi prijedlog zakona što prije otišao u Vladinu proceduru i javnu raspravu te kako bi se iduće godine prihvatio u Saboru.

Čestitavši Međunarodni dan volontera, istaknula je vrijednost volonterskog rada u Domovinskom ratu i dodala kako definicija volontiranja jest dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina za dobrobit druge osobe ili za opću dobit, i to "bez potraživanja novčane naknade ili druge imovinske koristi".

Istaknula je da se, prema rezultatima istraživanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva provedenog na 1000 ispitanika, samo pet posto ispitanika bavi volontiranjem te da oko pet posto o tome razmišlja. Više od polovice ispitanika niti ne razmišlja o volontiranju, i to zabrinjava, dodala je ministrica Kosor.

Također je rekla kako zakonom treba regulirati nagrađivanje onih koji su spremni na volontiranje te na njega društveno poticati ljude, posebice mlade, i koristiti se pritom stranim iskustvima.

Istaknula je da među ljudima u Hrvatskoj ima volje za udruživanje u nevladin sektor te da brojka od 28.305 udruga, 702 saveza, 29 mreža i 104 međunarodne humanitarne organizacije koje djeluju u Republici Hrvatskoj pokazuje da nam je nužan takav propis.

Kao pozitivan primjer navela je projekte pomoći starijim osobama u organizaciji MOBMS-a, kojima se koristi oko 2000 osoba i u kojima sudjeluju razni volonteri svih dobi.

Današnji okrugli stol "Pravna regulativa i razvoj volonterstva u Republici Hrvatskoj" nastavljen je izlaganjima stručnjaka i predstavnika nevladina sektora.



Pisane vijesti