Potpredsjednik Mimica s američkim veleposlanikom Mertenom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_mimica_s_americkim_veleposlanikom_mertenom.jpg

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku mr. sc. Neven Mimica primio je u nastupni posjet Kennetha Mertena, veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo partnerskim i prijateljskim odnosima Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te uvjerenje u njihovo daljnje jačanje. Sugovornici su se osvrnuli na prošlotjedni posjet američke državne tajnice Hillary Clinton Hrvatskoj, ocijenivši ga izrazito uspješnim. Veleposlanik Merten je izrazio punu podršku Republici Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju, a potpredsjednik Mimica zahvalio na kontinuiranoj potpori Sjedinjenih Američkih Država, posebice tijekom pristupanja u članstvo NATO-a, kao i pregovora za pristupanje Uniji. Izrazio je uvjerenje u pravodoban završetak ratifikacije Ugovora o pristupanju u državama članicama i naglasio predanost Vlade poštivanju i provedbi preostalih obveza iz pristupnih pregovora.

Razmijenjena su mišljenja o situaciji u državama regije jugoistočne Europe. Potpredsjednik Mimica naglasio je da Hrvatska snažno podržava europsku perspektivu regije te ponovio spremnost Hrvatske za prenošenjem iskustva iz pristupnog procesa. U tom kontekstu potvrđena je uloga Hrvatske kao stabilizirajućeg faktora i zemlje modela u pogledu euroatlantskih integracija i s tim povezanih reformskih procesa u državama jugoistočne Europe.



Pisane vijesti