Potpredsjednik SAD-a Dick Cheney: Washington snažno podržava ulazak Hrvatske u NATO i EU

Sjedinjene Države snažno podržavaju ulazak Hrvatske u punopravno članstvo NATO saveza i Europske unije te cijene njezin angažman u Afganistanu, izjavio je u subotu u Dubrovniku američki potpredsjednik Dick Cheney, koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

DUBROVNIK, 6. svibnja 2006. (Hina) - Sjedinjene Države snažno podržavaju ulazak Hrvatske u punopravno članstvo NATO saveza i Europske unije te cijene njezin angažman u Afganistanu, izjavio je u subotu u Dubrovniku američki potpredsjednik Dick Cheney, koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

"Mi, Amerikanci duboko smo impresionirani napretkom Hrvatske u posljednjih nekoliko godina. Pružamo snažnu podršku da Hrvatska postane punopravna članica euroatlantske zajednice, odnosno NATO-a i EU-a", kazao je Cheney.

Američki potpredsjednik izrazio je priznanje Hrvatskoj za sudjelovanje u mirovnim snagama NATO-a u Afganistanu.

"Također duboko cijenimo sadašnji angažman Hrvatske u Afganistanu, u vrlo teškoj situaciji u tom dijelu svijeta", kazao je Cheney.

Posjet Dubrovniku i sastanak s premijerom Sanaderom ocijenio je "vrlo značajnim za razvoj odnosa Sjedinjenih Država s Hrvatskom".

Premijer Sanader naglasio je kako posjet potpredsjednika Cheneyjaa u Vladi smatraju izrazom "prijateljstva i podrške Hrvatskoj", kao i "velikim korakom naprijed u bilateralnim odnosima".

"Radujemo se bliskoj suradnji sa Sjedinjenim Državama u budućnosti. Hrvatska se priprema za punopravno članstvo u EU i NATO-u i zna da može računati na podršku SAD-a", rekao je Sanader. Izrazio je snažno uvjerenje u transatlantsko partnerstvo SAD i Europe i nužnost njegovog produbljivanja u budućnosti.

Dick Cheney i premijer Sanader u nedjelju će u Dubrovniku sudjelovati na sastanku potpisnica Američko-Jadranske povelje, zajedno s premijerima Albanije i Makedonije - Salijem Berishom i Vladom Bučkovskim. Na tom sastanku tri aspirantice za NATO očekuju američku podršku za ubrzanje priprema za članstvo u razdoblju do dobivanje pozivnice, najavljene za 2008. godinu.

Nakon sastanka, u ranim popodnevnim satima, potpredsjednik SAD-a, njegova supruga Lynne i članovi izaslanstva, otputovat će s aerodroma ćilipi Boeingom 757 "Air Force Two" za Washington.



Pisane vijesti