Potpredsjednik Uzelac u Ženevi

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske prof.dr.sc. Slobodan Uzelac boravio je u Ženevi, 2. ožujka 2011. godine, na segmentu visoke razine glavnog, 16. zasjedanja Vijeća za ljudska prava.

Tom je prigodom potpredsjednik Vlade pozdravio promptnu reakciju Vijeća na teška kršenja ljudskih prava u Libiji. Izvijestio je o uspješno predstavljenom prvom periodičnom Izvješću RH prema Univerzalnim periodičnom pregledu (UPR-u). Osvrnuo se i na proces prve revizije Vijeća za ljudska prava, koja bi trebala ponuditi načine poboljšanja rada Vijeća temeljem kritične i otvorene evaluacije postignuća, izazova i nedostataka u radu Vijeća. Između ostalog, naveo je postignuća Hrvatske na području ljudskih prava iz perspektive završne faze pristupnih pregovora s EU, posebno izdvojivši napore za okončavanjem pitanja izbjeglica i raseljenih osoba, te zaštitom manjina.

Vijeće za ljudska prava najvažnije je tijelo Ujedinjenih naroda za zaštitu i promicanje ljudskih prava. Ovogodišnjim segmentom visoke razine dominirala je aktualna kriza u Libiji, što je okupilo posebno velik broj visokih svjetskih dužnosnika na skupu, među kojima i visoku predstavnicu EU za vanjske poslove i sigurnost barunicu Catherine Ashton, državnu tajnicu SAD Hillary Clinton, ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, vicekancelara i ministra vanjskih poslova Njemačke Guida Westerwellea, te ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua.



Pisane vijesti