Potpredsjednik Vlade na Hrvatsko - poljskom poslovnom forumu

Gospodarstvenici Hrvatske i Poljske moraju više koristiti dobre političke odnose dviju zemalja kao i prednosti za suradnju koje pruža EU, rečeno je na sastanku Hrvatsko-poljskog političkog foruma koji je u četvrtak održan u Varšavi.

VARŠAVA, 27. travnja 2006. (Hina) - Gospodarstvenici Hrvatske i Poljske moraju više koristiti dobre političke odnose dviju zemalja kao i prednosti za suradnju koje pruža EU, rečeno je na sastanku Hrvatsko-poljskog političkog foruma koji je u četvrtak održan u Varšavi.

Potpredsjednik Hrvatske vlade Damir Polančec pozvao je poljske gospodarstvenike na veća ulaganja i na sudjelovanje u privatizaciji preostalih hrvatskih tvrtki u državnom vlasništvu. On je kazao da je prošlogodišnja trgovinska razmjena od 386 milijuna dolara, u kojoj Hrvatska strana ima puno veći uvoz od izvoza, daleko ispod mogućnosti i potreba gospodarstva dviju zemalja.

Polančec je iznio podatke koji potvrđuju makroekonomsku stabilnost Hrvatske. Govoreći o hrvatskim rezultatima u izgradnji prometne infrastrukture Polančec je naglasio da bi ta iskustva mogla biti iskorištena u Poljskoj koja zaostaje u izgradnji autocesta te se priprema za velike zahvate uključujući i obnovu gradskog javnog prijevoza. Polančec je primjerice spomenuo hrvatski Končar i njegov Cro-tram projekt koji bi mogao naći primjenu i u Poljskoj.

Izrazio je zanimanje za poljska iskustva u saniranju brodogradilišta što je posao koji čeka i Hrvatsku. Hrvatski turizam, malo i srednje poduzetništvo Polančec je spomenuo kao područja velikih mogućnosti za suradnju.

Poljski ministar gospodarstva Grzegorz Wozniak odao je priznanje Plivi koja je na poljskom tržištu, kako je rekao, pobijedila domaće farmaceutske tvrtke i uspješno posluje od 1993. godine. Pozitivan je i primjer Podravka koja je na poljskom tržištu nazočna od 1990. godine.

Wozniak je također rekao da je Poljska dobila velika sredstva iz proračuna EU i njenih fondova što je čini privlačnom za strane investitore te se nalazi na prvom mjestu u Europi po stranim investicijama.

"Hrvatska je za nas važan partner, nije doduše najvažniji. Ako Hrvatska u regiji postane lider onda je automatski i za nas bitan partner" rekao je poljski ministar i pozvao Hrvatsku vladu da koristi poljska iskustva u pristupnim pregovorima s EU.

Predstavnici 50-ak hrvatskih i poljskih tvrtki razmotrili su mogućnosti trgovine i ulaganja na forumu koji su organizirali Hrvatsko veleposlanstvo i Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Poljska agencija za informiranje i strana ulaganja.



Pisane vijesti