Potpredsjednik Vlade Neven Mimica primio veleposlanika Brazila

Mr. sc. Neven Mimica, potpredsjednik VRH za unutarnju, vanjsku i europsku politiku, primio je danas veleposlanika Savezne Republike Brazil Nj. E. Luiza Fernanda G. De Athaydea.

Dvojica sugovornika izrazili su zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima između dviju zemalja te iskazali uvjerenje u nastavak njihovog daljnjeg jačanja, posebice na gospodarskom planu. Također, izmijenili su dojmove o organizaciji UN-ove konferencije o održivom razvoju „Rio+20“, koja se u lipnju ove godine održala u Riu de Janeiru, a na kojoj je sudjelovao potpredsjednik Mimica kao šef hrvatskog izaslanstva. Ova, najveća do sada, UN-ova konferencija rezultirala je usvajanjem milenijskog dokumenta o održivom razvoju koji bi, složili su se sugovornici, trebao usmjeriti sve države svijeta prema izgradnji zelene ekonomije i tako pridonijeti održivom razvoju na globalnoj razini.

Brazil pripada zemljama BRIC-a tj. brzorastućim ekonomijama svijeta te postaje globalni igrač koji u Hrvatskoj vidi pouzdanog partnera na području Jugoistočne Europe, naglasio je veleposlanik De Althayde. Kao šesta ekonomija svijeta Brazil svakako pripada zemljama s kojima Hrvatska želi pojačati gospodarsku i kulturnu suradnju, a s obzirom na postojanje snažne hrvatske dijaspore na čitavom području Južne Amerike to je svakako logičan i nužan izbor, potvrdio je potpredsjednik Mimica.



Pisane vijesti