Potpredsjednik Vlade Polančec: u Brodogradilištu Kraljevica vojni program i megajahte

OPATIJA, 28. travnja 2008. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec izjavio je danas da prelazak Brodogradilišta Kraljevica isključivo na vojni program, koji je Uprava tog poduzeća predložila kao jedan od glavnih elemenata u programu preustoja, nije dovoljno rješenje te da vjeruje da će u procesu privatizacije, koje se planira do kraja ove godine, to brodogradilište mijenjati proizvodni program i početi proizvoditi i megajahte.

Polančec je u Opatiji, gdje je otvorio 2. Međunarodnu konferenciju o klasterima, naglasio da se za proizvodnju magajahti u Kraljevici zanima puno velikih proizvođača.

Dodao je da podupire sadašnju Upravu tog brodogradilišta, ali da vojni program, o kojemu se puno razgovaralo, ne može biti dovoljno rješenje, nego da može biti komplementarno s proizvodnjom megajahti.

Uzmemo li u obzir potrebe Hrvatske ratne mornarice, MUP-a i obalne straže, to ipak nije dovoljno da bi Kraljevica mogla preživjeti od proizvodnje za domaće potrebe, rekao je Polančec dodavši da je "to gruba istina koju moramo reći".

Vjerujem da ćemo između 10. i 15. svibnja dovršiti posao oko planova preustroja brodogradilišta i nove materijale poslati Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Europskoj komisiji, rekao je Polančec.

Podsjetio je da se u vezi s preustrojem brodogradilišta izrađuju dva dokumenta - nacionalni program preustroja brodogradnje i skup pojedinačnih planova preustroja pet brodogradilišta.

Odgovarajući na pitanje novinara koje se od pet domaćih brodogradilišta mora temeljito preustrojiti, naglasio je da je riječ o prenamjeni jednog brodogradilišta te da izlazak brodogradilišta iz poteškoća mora biti u skladu s pravilima EU i Europske komisije.

Svako brodogradilište mora osigurati barem 50 posto od ukupnih troškova preustroja i mora poduzeti određene kompenzacije mjere, rekao je te pojasnio da se smatra da su brodogradilišta dobivala potpore koje im nisu pripadale i koje su veće od potpora koje je dobivala njihova konkurencija u EU.

Zbog tih potpora sada se traži da brodogradilišta sudjeluju u prestroju s vlastitim doprinosom i kompenzacijskim mjerama, kazao je.

U pregovorima nastojimo postići da nam se kompenzacijske mjere ne računaju na razini svakog pojedinog brodogradilišta, nego da se, primjerice, omogući smanjenje kapaciteta ili prenamjena djelatnosti u jednom brodogradilištu i da se to prizna kao kompenzacijska mjera za sva ostala brodogradilišta, rekao je.

Naveo je da hrvatska strana smatra da bi kompenzacijska mjera bila prelazak jednog brodogradilišta s, primjerice proizvodnje trgovačkih brodova na proizvodnju megajahti, te da bi tako moglo biti osigurano dovoljno kompenzacijskih mjera u cjelini.

Kompenzacijskom mjerom smatramo prelazak brodogradilišta, koje sada radi trgovački program, na vojni program ili megajahte, s time da ćemo pri tome zahtijevati očuvanje svih radnih mjesta, rekao je Polančec.

Na upit postoji li u Vladi jedinstveno stajalište da svih pet državnih brodogradilišta treba spasiti, Polančec je odgovorio da Vlada želi spasiti sva radna mjesta te da osobno smatra da se radna mjesta mogu spasiti i prelaskom s proizvodnje trgovačkih brodova na megajahte i prelaskom s proizvodnje brodova na drugu djelatnost, primjerice turizam.



Pisane vijesti