Potpredsjednik Vlade Polančec: Vlada će pokušati ublažiti rast cijene struje

ZAGREB, 27. svibnja 2008. (Hina) - Službeni zahtjev Hrvatske elektroprivrede (HEP) za povećanje cijene električne energije i analiza na kojoj se taj zahtjev temelji očekuju se ovih dana, ali Vlada istodobno razmišlja o nizu različitih mjera kojima bi se s jedne strane ublažio taj zahtjev, a s druge strane građanima olakšala ova situacija, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

"Cijena struje u Hrvatskoj je među najnižima u ovom dijelu Europe i sigurno treba doći do korekcije, ali ujedno treba razmotriti i sve mjere da se ublaži udar na socijalno najugroženije", rekao je Polančec.

Istaknuo je kako bi HEP "ovih dana trebao dostaviti analizu rasta cijena njihovog inputa, iz koje proizlazi nužnost povećanja cijena električne energije".

Na analizu i zahtjev HEP-a prvo se treba očitovati Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), nakon čega će Ministarstvo gospodarstva izraditi i svoju analizu.

Tada bi se trebalo sastati Povjerenstvo za energetiku i obnovljive izvore energije na kojem će se razmotriti sve činjenice i predložiti za koliko bi trebalo povećati cijena električne energije, rekao je Polančec.

Pritom je dodao kako je iz medija saznao da se nagađa o 20-postotnom povećanju, ali i da je od predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka dobio potvrdu da on na jučerašnjem predstavljanju nove Uprave, najavljujući zahtjev za rast cijena struje, nije spominjao nikakav postotak.

Kazao je i kako razumije argumentaciju HEP-a, jer je unazad godinu dana cijena električne energije na burzama u Europi porasla za približno 100 posto, a osjetno su poskupjeli i pogonski energeti za proizvodnju električne energije u termoelektranama, plin, plinska ulja i mazut.

Naravno da HEP mora sve to isfinancirati i završiti svoje investicije i zbog toga razumijem njihov zahtjev, ali nastojat ćemo taj zahtjev ublažiti, istaknuo je potpredsjednik Vlade te podsjetio da HEP od 2005. nije podizao cijene struje.

Upitan da komentira prijedlog francuskog predsjednika Nicolas Sarkozyja zemljama Europske unije da obustave naplatu PDV-a na proizvode od sirove nafte, Polančec je rekao da to ne bi komentirao. Podsjetio je da prve reakcije na to iz Europske komisije govore da to možda i nije najbolji način, jer se šalje kriva poruka proizvođačima i špekulativnim trgovcima da mogu nastaviti sa svojom dosadašnjom politikom rasta cijena.



Pisane vijesti