Potpredsjednik Vlade predao na uporabu 15 vatrogasnih vozila

U povodu Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Hrvatskoj potpredsjednik Vlade Damir Polančec predao je danas na uporabu 15 novih vatrogasnih vozila jedinicama lokalne samouprave, a održana je i svečana sjednica Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

ZAGREB, 1. ožujka 2006. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Hrvatskoj potpredsjednik Vlade Damir Polančec predao je danas na uporabu 15 novih vatrogasnih vozila jedinicama lokalne samouprave, a održana je i svečana sjednica Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Potpredsjednik Polančec, ujedno i izaslanik premijera Ive Sanadera, istaknuo je da Vlada posebno cijeni i prepoznaje napore vatrogasaca u zaštiti ljudi i imovine te nastoji da budu što bolje opremljeni. Podsjetio je da je Vlada programom iz 2003. planirala nabavu 210 vatrogasnih vozila, a današnjom primopredajom do sada ih je na uporabu predano 75, a do kraja godine bit će ih predano još 35.

Riječ je o projektu vrijednu 82 milijuna eura, rekao je Polančec, dodavši da je uz to u proračunu za sustav zaštite i spašavanja izdvojeno više od 500 milijuna kuna. Istaknuo je da je prošle godine u požarima izgorjela bitno manja površina i izrazio uvjerenost da će se smanjivati i ubuduće.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin naglasio je da je osim dobre opremljenosti vatrogasnih postrojba potrebno i jačati svijest građana o opasnosti od požara i važnosti učinkovite protupožarne zaštite. Napomenuo je da su potrebe za vatrogasnim vozilima mnogo veće od mogućnosti i da ih je potrebno oko 400, no da je unatoč tomu sustav zaštite od požara u Hrvatskoj već sada na zavidnoj razini.

Polančec je u pratnji svojih domaćina razgledao pokazni Županijski centar 112 i pustio u rad web stranicu Državne uprave za zaštitu i spašavanje (www.duzs.hr)

Govoreći na svečanoj sjednici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Polančec je upozorio na njezinu važnost, jer se u suvremenom svijetu događa sve više mirnodopskih katastrofa i žrtava, ali i terorističkih napada. Moderan sustav ne može biti jeftin, ali ga treba racionalizirati, ustvrdio je.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Đuro Poldrugač kazao je kako će Hrvatska za nekoliko godina razviti sustav koji će moći odgovoriti na sve izazove i potrebe društva. Podsjetio je da je Državna uprava počela raditi u siječnju 2005. te da se sada ustrojava jedinstven sustav zaštite i spašavanja. Također je podsjetio na važnu ulogu Narodne zaštite i Civilne zaštite u Domovinskom ratu u kojem je poginuo 391 njihov pripadnik.



Pisane vijesti