Potpredsjednik Vlade s predstavnicima sindikata o privatizaciji HŽ-a

Privatizacija povezanih društava HŽ-a neće se odvijati bez otvorenog dijaloga, kako s Upravama pojedinih društava i HŽ-a, tako i s predstavnicima radnika, rekao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec na današnjem sastanku s predstavnicima Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) i resornih ministarstava.

ZAGREB, 23. ožujka 2006. (Hina) - Privatizacija povezanih društava HŽ-a neće se odvijati bez otvorenog dijaloga, kako s Upravama pojedinih društava i HŽ-a, tako i s predstavnicima radnika, rekao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec na današnjem sastanku s predstavnicima Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) i resornih ministarstava.

Ministar pomorstva, prometa i veza Božidar Kalmeta podsjetio je na želju sindikata da se tvrtke kćeri u HŽ-u privatiziraju po modelu radničkog dioničarstva, što će im omogućiti izmjene Zakona o privatizaciji HŽ-a koje su u pripremi.

Po ESOP modelu radnicima i menadžmentu se omogućuje kupovina do 25 posto dionica tvrtke, a matično društvo može im biti jamac za kredit prilikom kupnje.

Što se tiče privatizacije samog HŽ-a, odnosno od lipnja holdinga četiri društva, Kalmeta je kazao da te privatizacije "neće biti niti je tko planira".

Polančec je dodao kako je on osobno pobornik radničkog dioničarstva jer su takva poduzeća efikasnija, što pokazuje niz primjera poput Kraša, Vindije, Elke ili Dalekovoda.



Pisane vijesti