Povjerenik Füle: Čestitam na odlično obavljenom poslu!

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/povjerenik_fuele_cestitam_na_odlicno_obavljenom_poslu.jpg

Danas je u Banskim dvorima na izvanrednoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, povjerenik Europske unije za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle, predstavio Izvješće o praćenju pripremljenosti Hrvatske za članstvo u EU.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je da je ovo „kraj početka“ na hrvatskom dugom putu kroz Europsku uniju. Istaknuo je da je Hrvatska prošla „screening“ i provjeru kakvu dosad nije prošla niti jedna država članica, ali da je sve to skupa bilo dobro za Hrvatsku. „Pred nama je da u sljedeće dvije i pol godine ispunimo sve kriterije da postanemo dio Schengena. Uvjeren sam da imamo zakonodavni i karakterni aparat da Hrvatsku za to pripremimo i da do kraja mandata ove Vlade pokažemo da smo to u stanju, rekao je premijer Milanović dodavši da to nije jednostavno te će zahtijevati mnogo napora. Podsjetio je da je tijekom vikenda bio u Laponiji. „Ono što je dominiralo su riječi red i pravila i države koje se tako ponašaju su danas s „one bolje strane“. Naš cilj je da budemo u redu s najuređenijim državama jer još uvijek ima onih od kojih možemo naučiti i koji su bolji od nas“, zaključio je predsjednik Vlade uvodno izlaganje.

Povjerenik Europske unije za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle izrazio je zadovoljstvo što ima priliku predstaviti konačno izvješće o monitoringu Hrvatske. „Ovo je doista prekretnica u hrvatskoj uspješnici. Čast mi je što sam surađivao s Vama i Vašim ljudima u Hrvatskoj i Bruxellesu na tome da Hrvatsku dovedemo u Europsku uniju“, istaknuo je povjerenik Füle. „Hrvatsku smo pratili po posebnom režimu“, kazao je, pojasnivši su poglavlja Pravosuđe, Temeljna prava i tržišno natjecanje te Vanjska, sigurnosna i obrambena politika bili ključni. Podsjetio je i na deset zadaća koje je Hrvatska trebala ispuniti kako bi postala punopravna članica Europske unije. „Moram reći da mi je iznimno drago što su svi oni ispunjeni ili će biti“, rekao je. Pojasnio je da su novi strateški ciljevi Hrvatske prihvaćenje eura i provođenje schengenskog režima te jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, naglasivši da je Hrvatska odličan primjer drugim državama kandidatkinjama. „Zajednički smo odradili sjajne stvari i ja vam čestitam na odlično odrađenom poslu, vjerodostojnosti i stalnim naporima kako bi 1. srpnja Hrvatska postala punopravnom članicom EU. To ne znači samo proširenje EU nego i jačanje same organizacije Europske unije“, zaključio je povjerenik Füle.

„Nema pravednog ili nepravednog puta u Europsku uniju, ima onog na kojem si sposoban riješiti poteškoće s kojima se susretneš“, kazala je prva potpredsjednica i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknuvši da smo ispunili ili ćemo do 1. srpnja ispuniti sve obaveze koje smo preuzeli u ovom periodu. „Neobično nam je koristilo ovo razdoblje od godinu dana u kojom smo kao promatrači sudjelovali u radu Vijeća ministara Europske unije jer nas je dobro pripremilo i za sudjelovanje kao punopravne članice od 1. srpnja“, kazala je ministrica Pusić. „Mi svoje proširenje vidimo kao proširenje sa zadatkom, odnosno, smatramo da je za nas važno stabiliziranje jugoistočne Europe koja ostaje naša regija, i učinit ćemo sve što je u našoj moći da države kandidatkinje prođu kroz razdoblje reformi i kvalificiraju se za punopravno članstvo“, dodala je. Prva potpredsjednica Vlade Pusić istaknula je da je posebno ponosna na način na koji je riješen problem sa Slovenijom. „Naši su odnosi danas bitno bolji nego što su bili ikad ranije“, rekla je izvijestivši da će zajedno s predsjednikom Vlade 2. travnja prisustvovati ratifikaciji pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu. „Dragi Stefan, zahvaljujem se na svoj pomoći. Zahvaljujem se Vašem timu. Svjesni smo koliko smo u ovome sudjelovali kao partneri i tako ste se ponašali prema nama. Mislim da je bitno naglasiti koliko ste Vi osobno i Vaš tim pridonijeli svemu. Nisi nas se riješio zauvijek, jer ćemo još raditi“, zaključila je svoje obraćanje prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

„Zahvaljujem se svima koji su politički radili na ovome zadnjih dvadeset godina, naročito deset, svim Vladama i njihovim predsjednicima, ministrima, i svim onim brojnim državnim službenicima bez kojih ovo ne bi bilo moguće“, kazao je premijer Milanović zatvarajući sjednicu Vlade. Istaknuo je da nas u Europskoj uniji čeka veliki novac. „Europa je alergična na rasipanje novca na bezvezne projekte, ali mi ćemo biti uporni u zagovaranju naših interesa. Argumentirano ćemo tražiti da nam se pomogne tamo gdje postoje razvojni i europski kriteriji, kao npr. spajanje samog juga Hrvatske s onim, što se često nespretno zove „ostatak Hrvatske“. Tu očekujemo pomoć Europske unije, ali nema otvaranja gradilišta prije nego se osigura novac“, rekao je i nastavio: „Čekaju nas velike mogućnosti i na nama je da sami dokažemo da smo ih u stanju iskoristiti“, zaključio je predsjednik Vlade Milanović.



Pisane vijesti