Predsjednica Vlade Kosor s indijskim potpredsjednikom Ansarijem

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s potpredsjednikom Republike Indije Hamidom Ansarijem.

Premijerka Kosor izrazila je uvjerenje da će ovaj posjet pridonijeti daljnjem jačanju hrvatsko-indijskih odnosa koji su dobri, bez otvorenih pitanja, te posebice daljnjem jačanju gospodarske razmjene. Kazala je da je vrlo dobra suradnja između dvije zemlje u području kulture, a izrazila je i zadovoljstvo razvojem suradnje na području znanosti, kao i radom Mješovito hrvatsko-indijskog povjerenstva znanosti i tehnologije, što je i potpredsjednik Ansari potvrdio. Premijerka Kosor posebno se osvrnula na činjenicu da je utemeljen zajednički fond od milijun eura za realizaciju znanstvenih i tehnoloških projekata. Hrvatska je privržena daljnjem napretku i jačanju suradnje između dvije zemlje.

Potpredsjednik Ansari rekao pohvalio je napore premijerke Kosor u realizaciji jednog od najvažnijih ciljeva za Hrvatsku, a to je ulazak u Europsku uniju. Zaželio je puno uspjeha u završnici pregovora i pri tom istaknuo da je to posebno važno za cijelu regiju. U tom kontekstu, predsjednica Vlade Kosor dodala je da Hrvatska snažno podupire sve zemlje jugoistoka Europe na njihovom euro-atlantskom putu, a ta podrška jasno se očituje i kroz pružanje konkretne pomoći tim zemljama, prenošenju iskustva i znanja stečenih u pristupnom procesu. Uz pregovore, Hrvatska posebnu važnost pridaje borbi protiv gospodarske krize, ali i borbi protiv korupcije. Premijerka Kosor napomenula je da posebno nastojimo olakšati da Hrvatska postane poželjna za investitore. S tim u vezi osvrnula se i na Program gospodarskog oporavka kao i na plan borbe protiv korupcije. Sve je to iznimno važno za privlačenje investitora te za pokretanje investicijskog ciklusa, kazala je.

Što se tiče jačanja gospodarske suradnje, premijerka je rekla da je Hrvatska zainteresirana za privlačenje većeg broja indijskih turista, stoga se nadamo i jačoj turističkoj suradnji.



Pisane vijesti