Predsjednica Vlade Kosor s predsjednikom egipatskog Parlamenta

Nakon sastanka s premijerom Ahmedom Nazifom, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Egiptu, sastala se danas s predsjednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Ahmadom Fathi Sorourom. Premijerka Kosor zahvalila se na srdačnoj dobrodošlici te je čestitala na rezultatima nedavno provedenih parlamentarnih izbora.

Izraženo je zadovoljstvo odnosima između dviju zemalja te je istaknut obostran interes za jačanjem gospodarske suradnje. Posjet premijerke Kosor od posebnog je značaja za gospodarsku suradnju, rečeno je na sastanku, a u tom je kontekstu bilo riječi i o večerašnjem Hrvatsko-egipatskom poslovnom forumu na kojem će predsjednica Vlade egipatskim gospodarstvenicima predstaviti 30-ak investicijskih projekata. Također, razgovaralo se o mogućnostima suradnje na području kulture, znanosti i turizma.

Govoreći o skorom završetku pregovora s Europskom unijom, predsjednica Vlade istaknula je kako će se Hrvatska kao 28. članica snažno zauzimati za jačanje suradnje između Europske unije i Egipta.

Ranije danas hrvatska premijerka Jadranka Kosor i egipatski premijer Ahmed Nazif potpisali su Zajedničku izjavu o suradnji i partnerskim odnosima između Republike Hrvatske i Arapske Republike Egipat, a očekuje se i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske i Ministarstva trgovine i industrije Arapske Republike Egipat o osnivanju Hrvatsko-egipatskog poslovnog vijeća.



Pisane vijesti