Predsjednica Vlade Kosor s predsjednikom Vlade Rumunjske Emilom Bocom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_kosor_s_predsjednikom_vlade_rumunjske_emilom_bocom.jpg

ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Hrvatska i Rumunjska opredijeljene su za mir i stabilnost jugoistoka Europe, a zalažu se za jačanje međusobnih gospodarskih odnosa, osobito u području turizma, rekla je hrvatska premijerka Jadranka Kosor u petak Bukureštu nakon sastanka s rumunjskim premijerom Emilom Bocom.

"Drago mi je što se slažemo da želimo da gospodarska suradnja bude još snažnija, a mislim da ima i prostora za to", rekla je Kosor, u izjavi nakon sastanka objavljenoj na internetskoj stranici hrvatske vlade.

"Spomenula sam u razgovorima i iznimno uspješnu hrvatsku tvrtku Končar, koja je izvršila modernizaciju tri lokomotive za rumunjske željeznice", kazala je predsjednica hrvatske vlade.

S rumunjskim je premijerom premijerka Kosor razgovarala i o "mogućoj boljoj suradnji na području turizma, kako bi što više turista iz jedne zemlje došlo u drugu", a spomenula je kako je u prošloj godini robna razmjena porasla. "Sa zadovoljstvom ističem da je robna razmjena u prvih deset mjeseci povećana za osam posto".

Hrvatska je premijerka najavila i skori sastanak Dunavske strategije u Vukovaru. "Spomenula sam i mogućnost suradnje naših luka, hrvatskih na Jadranu i na Dunavu, i rumunjskih luka na Dunavu. Prostora za suradnju ima iznimno mnogo i o tome ćemo vjerujem razgovarati na jednom velikom skupu vezanom za Dunavsku strategiju koji će se krajem travnja održati u Vukovaru", dodala je.

"Kao dvije zemlje NATO-a razgovarali smo i o tome što ulazak hrvatske u EU znači u sigurnosnome smislu za za jugoistok Europe. Mi u hrvatskoj vladi smatramo da je završetak pregovora za Hrvatsku, a u konačnici i ulazak u EU, poruka iznimno važna za sve naše susjede, dakle za jugoistok Europe", rekla je. "To je poruka nade i ohrabrenja, poruka da se reforme i težak posao isplate. A naša zajednička nastojanja u potpori svih zemalja jugoistoka Europe na euroatlantskome putu, upravo su naše zauzimanje za trajnu stabilnost i mir u ovome dijelu svijeta", istaknula je.

Nakon razgovora hrvatskog i rumunjskog izaslanstva potpisani su Memorandum o suradnji između dvaju ministarstava gospodarstva te Protokol o suradnji između ministarstava vanjskih poslova. Rumunjski premijer Boc istaknuo je potporu hrvatskom priblžavanju članstvu u Europskoj uniji, a Kosor je izjavila kako tu potporu drži "iznimno važnom".

"U tim smislu gledam i na danas potpisane dokumente o suradnji naših ministarstava vanjskih poslova i gospodarstva", rekla je Kosor.



Pisane vijesti