Predsjednica Vlade na Brown forumu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_brown_forumu.jpg

DUBROVNIK, 5. travnja 2011. (Hina) - U Hrvatsku treba ulagati zato što jamči jednaka prava i stranim i domaćim ulagačima, zato što daje besplatne novčane potpore i zato što će ulaskom u Europsku uniju omogućiti puno bolje uvjete svima koji žele u njoj poslovati, rekla je u utorak u Dubrovniku predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor.

U uvodnom govoru na početku dvodnevne Međunarodne konferencije "Brownov Forum: Trgovina i ulaganje između SAD i jugoistočne Europe" premijerka Kosor govorila je o značenju konferencije koja bi trebala stvoriti mogućnosti da hrvatska regija i regija jugoistočne Europe postanu privlačni krupnom kapitalu i velikim ulagačima.

"Želim da konferencija pridonese tome da zemlje regije zajedničkim snagama učine tržište ovog dijela Europe privlačnijim stranim ulagačima", rekla je Kosor. Podsjetila je da se konferencija održava u znak sjećanja na 15. godišnjicu pogibije američkog trgovinskog izaslanstva na čelu s tadašnjim ministrom trgovine Ronom Brownom, kojeg je nazvala "graditeljem mostova".

Predsjednica vlade otkrila je kako je vlada donijela odluku da se od ove godine utemelji godišnja nagrada Ron Brown za osobni doprinos u razvoju gospodarske suradnje između Hrvatske i SAD-a, a prvi laureati su Pliva i sisački CMC koji su nagradu dobili za iznimne izvozne rezultate u SAD.

U podužem govoru istaknula je najvažnije stvari koje je vlada dosad učinila u svrhu gospodarskog oporavka Hrvatske, prije svega borbu protiv korupcije kao načina za ostvarivanje pravne sigurnosti kao uvjeta za nova ulaganja i gospodarski uzlet.

Također je naglasila kako stvari idu na bolje, istaknuvši kako je ukupno hrvatski izvoz 2010. porastao za više od 18 posto a izvoz u SAD čak 31 posto. Podsjetila je na doneseni program gospodarskog oporavka i na akcijski plan za uklanjanje prepreka za ulaganje u Hrvatsku te naglasila da je vlada predstavila 30 velikih investicijskih projekata od kojih je većina predviđena za prvo tromjesečje već pokrenuta.

Zbog svega toga izrazila je uvjerenost da će nazočni gospodarstvenici na Forumu pronaći interes u nekim od predstavljenih projekata i poželjela im uspješno zaključivanje mnogih poslova.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u svojem je govoru kazao kako dubrovačku konferenciju vidi kao važan korak, kao prepoznavanje pozitivnih trendova u Hrvatskoj i u regiji i na političkoj i gospodarskoj razini.

"Puno se toga promijenilo u regiji, a najbolji dokaz ste vi. Business je najosjetljiviji pokazatelj i nema toga businessa koji će doći ondje gdje nema perspektive, gdje ljudi ne mogu normalno raditi svoj posao", kazao je predsjednik Josipović.

Hrvatski predsjednik prisjetio je Rona Browna "koji je vrlo rano bio zagovornik regionalne politike" i izrazio uvjerenost kako bi bivši američki ministar bio jako zadovoljan da može vidjeti koliko je sudionika okupila ova konferencija.

Ocijenio je jako dobrim to što je većina zemalja regije spremna međusobno i zajedno poslovati jer shvaća tržište jugoistočne Europe u kojem se surađuje predstavlja perspektivu za sve zemlje, bez obzira na njihove specifične probleme.

"Bez obzira na probleme i složenu prošlost, Hrvatska želi graditi regiju prijateljstva i suradnje, koja će jednom cijela biti u Europskoj uniji", kazao je Josipović. "Kao što smo otvorili novu stranicu na političkom planu, mislim da je došlo vrijeme za istu takvu stranicu i na gospodarskom planu", dodao je hrvatski predsjednik.

Sudionicima konferencije uvodno se obratio i američki veleposlanik u James Foley, ustvrdivši kako je cilj skupa odrediti politiku i načela koja će regiji jugoistočne Europe omogućiti da postane konkurentna na europskom tržištu i izrazivši uvjerenost da će konferencija taj cilj ispuniti.

Podsjetio je da je s istim ciljem u Hrvatsku 1996. stigla i američka Trgovinska misija na čelu s ministrom Brownom, koja je završila tragično i ocijenio kako je Brownov forum idealna prilika da se ostvare Brownove želje i namjere.

"Američka vlada sa zadovoljstvom će pomoći u ostvarenju zamisli da ova regija postane odredište međunarodnih ulaganja i trgovine", rekao je na kraju Foleyi i poželio sudionicima uspjeh u onome što najbolje rade - sklapanju što većeg broja poslova.



Pisane vijesti