Predsjednica Vlade na kongresu EPP-a

BONN, 9. prosinca 2009. (Hina) - Hrvatska je kroz "zahtjevan i rigorozan pristupni proces" pokazala da ujedinjena Europa može računati na nju kao na svoju 28. članicu, "koja će svojim ulaskom pridonijeti dobrobiti Europske unije i svih njenih članica", istaknula je hrvatska premijerka Jadranka Kosor u govoru koji je u srijedu održala na kongresu Europske pučke stranke u Bonnu.

"Snažna Europa traži i snažne članice, koje mogu preuzeti ne samo prava već i obveze članstva u Europskoj uniji. Stoga smo kroz naš zahtjevan i rigorozan pristupni proces pokazali da ujedinjena Europa može računati na Hrvatsku kao svoju 28. članicu, koja će svojim ulaskom pridonijeti dobrobiti Europske unije i svih njenih članica", rekla je premijerka, koja prvi put u ime HDZ-a sudjeluje na kongresu Europske pučke stranke.

Pozdravljajući 1500 sudionika kongresa koji su se okupili u Bonnu, premijerka je prenijela pozdrave "220.000 članova najveće i najjače hrvatske stranke i najsnažnije proeuropske snage u Hrvatskoj".

"Kad sam prije pet mjeseci preuzela odgovornost dužnosti predsjednice hrvatske vlade, mnogi su nam prognozirali neuspjeh. Govorili su da nećemo pronaći rješenje za tadašnju blokadu hrvatskih pregovora s Europskom unijom. Govorili su da nećemo imati snage za ozbiljan obračun s korupcijom. Govorili su da će država bankrotirati. Ništa se od toga nije dogodilo, baš ništa - upravo suprotno", rekla je premijerka Kosor na kongresu Europske pučke stranke.

Istaknuvši da se hrvatskim građanima "vraća povjerenje u institucije hrvatske države koje provode našu politiku nulte tolerancije prema korupciji", predsjednica hrvatske vlade rekla je da su stabilizirane državne financije i zaustavljen pad hrvatskoga gospodarstva "iako imamo još puno posla oko njegova oživljavanja i stvaranja učinkovite i konkurentne socijalne tržišne ekonomije, prema načelima koja smo danas potvrdili na Kongresu EPP-a".



Pisane vijesti