Predsjednica Vlade na predstavljanju monografija u povodu 20. obljetnice OSRH

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_predstavljanju_monografija_u_povodu_20_obljetnice_osrh.jpg

ZAGREB, 26. svibnja 2011. (Hina) - Povodom 20. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske promovirana je danas monografija vojno redarstvenih postrojbi OS RH u Domovinskom ratu 1991. do 1996. kojima se dokumentiraju povijesne činjenice o nastanku Hrvatske vojske i Oružanih snaga.

Riječ je o monografijama 2. gardijske brigade "Gromovi", 4. gardijske brigade "Pauci", 7. gardijske brigade "Pume" i 9. gardijske brigade "Vukovi" koje prikazuju kronologiju njihova ustrojavanja, ratnog puta do završetka Domovinskog rata te su podsjetnik na događaje i ljude koji su obilježili noviju hrvatsku povijest.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor istaknula je tom prigodom da je Hrvatska vojska pobijedila u nametnutom ratu i obranila Hrvatsku i ta nas pobjeda treba snažiti i na putu u pregovorima o pristupanju u punopravno članstvo u Europsku uniju. Monografija je iznimno vrijedan doprinos borbi protiv zaborava koji se brzo širi, kazala je Kosor izrazivši duboko poštovanje svima koji su za slobodnu Hrvatsku dali živote, braniteljima, pripadnicima gardijskih brigada i njihovim obiteljima. Hrvatski su branitelji samo s ljubavlju u srcu prema Domovini krenuli u njezinu obranu na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kazala je premijerka.

Ministar obrane Davor Božinović naglasio je da je monografija podsjetnik na nepokolebljiv hrvatski slobodarski duh i ostvarenje sna o vlastitoj državi, na branitelje koj su dali sve, a nisu zauzvrat tražili ništa, na teške, ali slavne dane stvaranja Oružanih snaga. Nakon ovih, uskoro će uslijediti monografije i o drugim gardijskim brigadama, najavio je ministar Božinović.

Načelnik Glavnog stožera OS general pukovnik Drago Lovrić rekao je kako sjećanja s vremenom blijede, ali monografija vjerodostojno bilježi i svjedoči stvaranje samostalne Hrvatske i njezinih Oružanih snaga koje se mogu ponositi ratnim putem.

Glavni urednik monografije, bivši načelnik Glavnog stožera OS general zbora u mirovini Josip Lucić istaknuo je da je ona posvećena poginulim pripadnicima Oružanih snaga. Podsjetio je na ključne trenutke stvaranja Oružanih snaga rekavši da su gardijske brigade imale oko 60 tisuća pripadnika, od kojih je 1350 poginulih i 6368 ranjenih, a ratovale su diljem Hrvatske u najsloženijim uvjetima. Postignuti su ciljevi - Republika Hrvatska danas živi u miru i slobodi, istaknuo je Lucić i dodao da će monografija biti izvor informacija budućim naraštajima za izučavanje Domovinskog rata.

Voditelj projekta umirovljeni pukovnik Antun Moguš kazao je da je cilj bio dokumentiranje povijesnih činjenica o Domovinskom ratu sjećanje na njegove žrtve i heroje i nastanku Oružanih snaga, te donosi opsežnu dokumentaciju i fotografije, kao i manje poznate činjenice.

Ravnatelj Muzejsko dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor kazao je da je Domovinski rat najslavnije razdoblje hrvatske povijesti, a monografija daje pregled ratnog puta gardijskih brigada i njihov doprinos u tom ratu. Poručio je da hrvatsko vodstvo nije zapovijedilo zločine, a hrvatski generali nisu zločinci.

Promociji su nazočili i izaslanik predsjednika Republike Zlatko Gareljić, potpredsjednica Hrvatskog sabora Željka Antunović, ministar branitelja Tomislav Ivić i drugi.



Pisane vijesti