Predsjednica Vlade na Savjetovanju o mikrokreditiranju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_savjetovanju_o_mikrokreditiranju.jpg

ZAGREB, 4. ožujka 2010. (Hina) - Vlada će danas donijeti uredbu o tzv. Jamstvenom fondu koji će omogućiti nove kreditne plasmane u ukupnom iznosu od još najmanje četiri milijarde kuna, i to prvenstveno za investicijske projekte, najavila je premijerka Jadranka Kosor otvarajući Savjetovanje o mikrokreditiranju koje je organizirao HBOR.

Pozivam poduzetnike da se počnu pripremati za kreditne plasmane po tzv. modelu B, nakon što je početak primjene modela A polučio vrlo dobre rezultate, rekla je Kosor na skupu koji se bavi promicanjem potpore malim poduzetnicima kroz projekte mikrokreditiranja.

Vlada očekuje i da će mjera za poticanje prodaje stanova pokrenuti ciklus bolje prodaje stanova i pad njihovih cijena, odnosno da će do kraja godine biti prodano oko 1000 stanova.

Tu su mjeru kritičari "isfaširali" odmah u prvoj sekundi, no lako je kritizirati a puno teže graditi, rekla je Kosor dodavši kako će biti dobro ako npr. od šest predloženih mjera barem jedna dade rezultate.

Ona je uvjerena kako će dosadašnje mjere potaknuti gospodarski oporavak i izlazak iz krize, a to je potkrijepila novim podacima Državnog zavoda za statistiku da je industrijska proizvodnja u siječnju porasla za pet posto u odnosu na prosinac, a 1,5 posto u odnosu na siječanj prošle godine.

Pohvalila je male poduzetnike za najbolje gospodarske rezultate u prvih devet mjeseci 2009. godine, kada su sa 46 posto sudjelovali u ukupnoj bruto dobiti.

Na uloženih 100 kuna, mali poduzetnik ostvari 106,9 kuna dobiti, dok veliki poduzetnici postižu 103,8 kuna dobiti, napomenula je predsjednica Vlade.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev najavio je da će domaća banka za obnovu i razvoj i ove godine omogućiti kreditiranje malih tvrtki i obrta u rasponu od 50.000 do 250.000 kuna, a upravo pregovara s njemačkom razvojnom bankom KfW o novoj kreditnoj liniji od 20 milijuna eura koja bi bila namijenjena mikrokreditiranju.

Govoreći o kreditima iz modela A, Kovačev je istaknuo da je kamatna stopa u međuvremenu pala na raspon od 4,75 do 4,9 posto. Krediti malim poduzetnicima o kojima se pregovara s KfW-om bit će namijenjeni za obrtna sredstva ili investicije u razvoj, a kamatna stopa bi iznosila 2,16 posto.

Dodao je kako se hrvatski konzorcij građevinara, koji je izgubio "posao stoljeća" u Crnoj Gori, nije obratio za pomoć HBOR-u do prije mjesec dana, čime su si oslabili pregovaračku poziciju.

HBOR im je mogao pomoći u osiguranju jamstava, barem u spornom dijelu od 124 milijuna eura, pa bi se ubuduće hrvatski izvoznici koji sklapaju velike poslove trebali na vrijeme obratiti svojoj izvoznoj banci, poručio je Kovačev.

Također je upozorio na još uvijek nedovoljnu ponudu mikrokredita na našem financijskom tržištu, pogotovo za nezaposlene, žene, mlade i poduzetnike početnike, jer je to i pitanje socijalnog uključivanja osjetljivih skupina stanovništva.

Savjetovanje o mikrokreditiranju organizirano je pod pokroviteljstvom KfW-a, a na njemu sudjeluju predstavnici poslovnih banaka, razvojnih agencija, ministarstava i ostalih državnih ustanova koje se bave malim i srednjim poduzetništvom.



Pisane vijesti