Predsjednica Vlade na Summitu Europske pučke stranke

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_summitu_europske_pucke_stranke.jpg

BRUXELLES,29. listopada 2009.(Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor dobila je u četvrtak u Bruxellesu potporu europskih čelnika iz redova Europske pučke stranke kojima je izložila "kratki plan puta" u pregovorima sa Slovenijom uz nadu da će sporazum o arbitraži biti potpisan sljedeći tjedan.

Kosor je na summitu EPP-a sudjelovala prvi put od preuzimanja dužnosti predsjednice vlade i stranke.

"Mojim kolegama iz EPP-a bilo je drago podijeliti optimizam sa mnom. Na početku summita europskih pučana bila sam predstavljena kao nova premijerka i predsjednica stranke. Uistinu sam se osjećala u prijateljskom društvu i dobro sam prihvaćena. Molili su me da ih ukratko izvijestim oko onoga što radim u Hrvatskoj, ali i oko pregovora sa Slovenijom. Izložila sam ovaj kratki plan puta s nadom da ćemo sporazum potpisati sljedeći tjedan. Dobila sam potporu u smislu 'hrabro naprijed' od svih kolega u EPP-u", rekla je Kosor nakon završetka summita EPP-a na kojem se okupilo desetak premijera ili predsjednika zemalja članica EU-a, među njima i njemačka kancelarka Angela Merkel i švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

Summit je bio prigoda i za nekoliko bilateralnih razgovora. "To su bili kratki razgovori, među ostalim i s Janezeom Janšom", vođom slovenske oporbe, rekla je premijerka.

Ona je izrazila zadovoljstvo potporom predsjednika Stipe Mesića prijedlogu arbitražnog sporazuma, koji bi sljedeći tjedan trebao biti potpisan u nazočnosti švedskog premijera Reinfeldta, ako dobije potporu većine zastupnika u Hrvatskom saboru.

"Drago mi je da je javno ovaj sporazum podržao i predsjednik Mesić. Drago mi je što je predsjednik prepoznao da je to sporazum koji pruža okvir za rješavanje toga problema i što je najvažnije, da se taj problem odvoji od pristupnih pregovora", rekla je Kosor.



Pisane vijesti