Predsjednica Vlade na svečanoj sjednici HAZU-a

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_svecanoj_sjednici_hazu_a.jpg

ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - U povodu 20. obljetnice stvaranja hrvatske države danas je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) održana svečana sjednica na kojoj su se okupili najistaknutiji predstavnici hrvatskog političkog, znanstvenog, kulturnog i javnog života, među kojima i predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor.

Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić rekao je da je Akademija bila aktivno uključena u stvaranje i izgradnju hrvatske države, mnogi su njezini članovi u proteklih dvadeset godina i neposredno sudjelovali u tijelima vlasti, a posebno je bila istaknuta uloga HAZU-a u postupku pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Današnja generacija u Akademiji ima obvezu uključiti se u rješavanje aktualnih društvenih pitanja, HAZU mora i dalje promovirati sve povijesne stečevine, posebice one Domovinskoga rata, kao i antifašizma, ali i graditi europski identitet Hrvatske koji će nam omogućiti ravnopravan status u europskoj zajednici naroda, ocijenio je Kusić.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da mu je drago što, uz ponos zbog svega što je postignuto kroz dvadeset godina, ipak nismo u potpunosti zadovoljni jer, ustvrdio je, oni koji su sasvim zadovoljni ne rade ništa dalje za napredak. U tom smislu Akademija je mjesto gdje se promišlja, traži nova rješenja i mogućnosti, motor za najvažnije zadaće koje nam predstoje, ocijenio je Josipović, dodavši da se upravo zbog toga od nje ubuduće očekuje najviše.

Izrazivši uvjerenje kako je Akademija ona poluga koja će povući hrvatsko društvo naprijed, Josipović je rekao da je ona kroz svoju dugu povijest bila jedna od institucija na čelu napretka i očuvanja nacionalnog identiteta.

Po Josipovićevim riječima, želja mu je da Hrvatska 2020. prema BDP-u, broju u znanstvenih radova, koncerata i izložaba bude prosječna europska zemlja, odmaknuta od siromaštva, nezakonitih dijelova pretvorbe koji su štetili hrvatskom gospodarstvu te s ispunjenim kriterijem pravednosti "koja je temelj svakoga uspješnog društva". Hrvatska se mora suočiti i s lošim stranama svoje prošlosti, Europa je pravi put za nju i na njemu treba izboriti svoj cilj, ocijenio je.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor podsjetila je na povijesnu odluku u Hrvatskom saboru o samostalnosti Hrvatske prije dvadeset godina kojom je, rekla je, počelo zajedničko putovanje prema izgradnji Hrvatske kao suverene države i domovine svih njezinih građana.

Put nije bio lak, bio je popločen mnogim preprekama, počevši od nametnutog rata koji je usporio naš tranzicijski period u odnosu na ostale države, kazala je Kosor, prisjetivši se onih najzaslužnijih za sve ono što je Hrvatska danas, poginulih i nestalih branitelja, njihovih obitelji, mnogobrojnih prognanika i izbjeglica koji, istaknula je, nikada nisu izgubili nadu.

Možemo biti iznimno ponosni na sve što smo ostvarili, svladali smo mnoge prepreke i pokazali da imamo snage i znanja, naglasila je Kosor, poručivši članovima HAZU-a da će njihova zadaća za hrvatsko društvo zasigurno biti važna i u godinama koje dolaze.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić smatra kao će ova godina ostati zabilježena kao jedna od najvažnijih u hrvatskoj povijesti. Svim tim događajima zajednička je višestoljetna težnja hrvatskoga naroda da stvore moderno, demokratsko i otvoreno društvo uključeno u europske tijekove, naglasio je.

Nama na cijelom tom putu ništa nije bilo poklonjeno, vlastitim smo snagama, snagom našeg čovjeka, oružane sile i političkog vodstva, ujedinjeni ostvarivali epohalne snove naših predaka, dodao je.

HAZU objektivno valorizira sve bitne događaje u hrvatskom društvu, a važno je i da, kao sudionik zbivanja, ukaže na veličinu i značaj tih povijesnih događaja i političkih odluka, ustvrdio je Bebić.

Na sjednici, koja je nastavljena predavanjima Žarka Domljana, akademika Davorina Rudolfa i akademika Nikše Staničića, bili su, među ostalima, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić, guverner HNB-a Željko Rohatinski, predsjednici političkih stranaka, predstavnici sudske vlasti, sveučilišta i vjerskih zajednica.



Pisane vijesti