Predsjednica Vlade na Vijeću europskih biskupskih konferencija

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_vijecu_europskih_biskupskih_konferencija.jpg

ZAGREB, 30. rujna 2010. (Hina) - Plenarno 40. zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), kojemu je središnja tema demografija i obitelj, počelo je poslijepodne u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Sudionike su pozdravili domaćin zasjedanja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik CCEE-a ostorgonsko-budimpeštanski nadbiskup kardinal Peter Erdoe, a na početku zasjedanja, koje će trajati do 3. listopada, dobrodošlicu i uspješan rad zaželjela im je i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.

Početku zasjedanja nazočan je i pročelnik Kongregacije za biskupe kardinal Marc Ouellet, kojem je to i prvi susret s predsjednicima biskupskih konferencija Europe izvan Rima, na što je u pozdravnim riječima ukazao i kardinal Bozanić.

Zagrebački nadbiskup istaknuo je da je svijest pripadnosti Katoličkoj crkvi uvijek bila važna osobina hrvatskoga katolištva. "Zagrebačka nadbiskupija obogaćena je divnim svjedočanstvom svoga nadbiskupa blaženoga kardinala Alojzija Stepinca koji nam je ostavio veliku baštinu koja se može sažeti u četiri točke - pouzdanje u Boga, vjernost istini, znanje da možemo crpsti od mudrosti križa i govor čiste savjesti, a kao čovjek čiste savjesti kardinal Stepinac se, u ime savjesti, usprotivio moćnicima na vlasti", rekao je.

Kardinal Bozanić izrazio je nadu da će zasjedanje biti plodonosno te da će pomoći u odgovornoj i zahtjevnoj zadaći evangelizacije europskoga kontinenta.

Predsjednik CCEE-a smatra pak znakovitom nazočnost premijerke Kosor jer će na zasjedanju biti riječi o osjetljivim i gorućim pitanjima odnosa između demografije i obitelji.

"Živo želimo da uvijek bude prisutan dijalog između vlada i drugih političkih instanci s Katoličkom crkvom radi dobra osoba i obitelji, jer bez iskrene i duboke suradnje neće biti moguće ozbiljno se suočiti sa zajedničkim izazovima pred kojima se nalazimo", istaknuo je kardinal Erdoe.

I predsjednik CCEE-a osvrnuo se na lik blaženoga kardinala Alojzija Stepinca koji je, kako je rekao, "podnio mnoge nedaće i zatvor zato što je odbio prihvatiti Titove manevre, usmjerene na to da se u Jugoslaviji stvori nacionalna crkva odijeljena od Rima".

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da je održavanje plenarnoga zasjedanja CCEE-a priznanje Hrvatskoj kao društvu koje se razvija u istinsko demokratsko društvo na kršćanskim načelima, koja su u temeljima Europe i Hrvatske.

Rekavši da bi Hrvatska iduće godine trebala potpisati pristupni ugovor s Europskom unijom, hrvatska premijerka pozvala je biskupe da podupru Hrvatsku u njezinim nastojanjima da se vrati europskoj obitelji.

Kad je pak riječ o središnjoj temi plenarnoga zasjedanja, premijerka Kosor istaknula je da napori hrvatske vlade, unatoč recesiji, daju prve rezultate i da u Hrvatskoj raste broj novorođene djece. Smatra da je država dužna pružiti svu pomoć obitelji koja je temelj društva.

Na zasjedanju sudjeluju, među ostalim i apostolski nuncij Svete Stolice pri EU nadbiskup Andre Dupuy, stalni promatrač Svete Stolice pri Vijeću Europe nadbiskup Aldo Giordano, apostolski nuncij u RH msgr. Mario Roberto Cassari te predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) msgr. Marin Srakić, koji je također pozdravio sudionike plenarnoga zasjedanja.

Ovogodišnje plenarno zasjedanje najbrojnije je od dosadašnjih i okupilo je 70-ak sudionika među kojima i 45 nadbiskupa te deset kardinala.



Pisane vijesti