Predsjednica Vlade: napori za brzo izručenje Paravinje

ZAGREB, 28. lipnja 2011. (Hina) - Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da će se tek vidjeti je li se moglo napraviti više u slučaju Dragana Paravinje, osumnjičenog za ubojstvo Antonije Bilić i istaknula da se ulažu svi napori kako bi bio što prije izručen Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanje novinara, nakon sastanka s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, jesu li hrvatske institucije mogle napraviti više u slučaju Paravinje, Kosor je rekla da će se vidjeti je li se moglo više i bolje.

"Sada ulažemo napore da on bude što prije izručen Hrvatskoj i da pravosudni sustav može reći svoje, poduzimamo sve da to bude što je moguće prije, a dobro je u svom tom užasu oko tog slučaja da postoji dobra volja u susjednoj državi", kazala je premijerka.

Antonija Bilić nestala je 7. lipnja kada se ukrcala u kamion na mostu preko Čikole. Za njom traga više od 130 policajaca, pripadnika gorske službe spašavanja, vatrogasci a od danas i šest policajaca i vojnika iz Slovenije sa sonarom za pretraživanje riječnog dna, te bespilotne letjelice Hrvatske vojske.

Dragan Paravinja (42) uhićen je u nedjelju nešto prije podneva na obroncima planine Motajice kod sela Donji Srđevići u sjevernoj Bosni gdje se i skrivao od 23. lipnja. Paravinja je tijekom ispitivanja koje je provela policija Republike Srpske, rekao kako je Antoniju Bilić zadavio pa je bacio u rijeku Krku.

Temeljem tog priznanja pokrenuta je široka potraga od Oklaja prema Kistanjama, uključujući i rijeku Krku.

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo u ponedjeljak je zatražilo protiv Paravinje istragu zbog sumnje da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić kako bi prikrio pokušaj silovanja.

Protiv Paravinje se na splitskome Županijskom sudu vodi istraga zbog sumnje da je krajem lipnja prošle godine na području Omiša pokušao silovati 24-godišnju autostopisticu. I u tom slučaju zatraženo je pritvaranje osumnjičenog.

Paravinja je osuđen 2002. godine pred srbijanskim Okružnim sudom u Sremskoj Mitrovici na 4 godine i 6 mjeseci zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja. Kako je Paravinja bio nedostupan nadležnim tijelima srbijanskog pravosuđa, za njim je 2007. raspisana međunarodna tjeralica. Srbija će poštivati međunarodno načelo prioriteta težeg djela kod izručenja.

Osnovni sud na Sokocu (BiH) je za njim raspisao tjeralicu 2005. godine zbog sumnje da je 2002. godine počinio kazneno djelo silovanja u Bosni i Hercegovini.



Pisane vijesti