Predsjednica Vlade: Nismo htjeli smanjiti plaće

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_nismo_htjeli_smanjiti_place.jpg

ZAGREB, 27. listopada 2010.(Hina) - Premijerka Jadranka Kosor odbacila je danas u Saboru tvrdnje o socijalnoj neosjetljivosti svoje vlade, ocijenivši da je oporba "nervozna" jer vlada nije prihvatila njihov prijedlog da se smanje plaće i mirovine.

"Iako su nas mnogi gurali da smanjimo plaće i mirovine, mi smo to odbili", kazala je premijerka, te dodala da "misli da odatle i počinje nervoza".

"Očito smo u tom trenu iznevjerili očekivanja oporbe, prije svega SDP-a", zaključila je Kosor, tijekom saborske rasprave o inicijativi SDP-a da joj se izglasa nepovjerenje.

Odbila je tumačenje Slavka Linića da je vlada lani, uvodeći krizni porez i povećavajući PDV pokazala socijalnu neosjetljivost, podsjetivši da su najugroženije skupine bile izuzete od kriznog poreza, kojeg nije moralo plaćati oko 900 tisuća umirovljenika i 600 tisuća radnika.

Podsjetila je da je Linić obnašao funkciju potpredsjednika vlade u razdoblju 2000.-2003., kada su smanjene rodiljne naknade, a vlada jednostrano raskidala kolektivne ugovore, zbog čega je država kasnije morala isplatiti milijarde kuna odštete zakinutim zaposlenicima.

Odbila je i tumačenja da vlada kasni s restrukturiranjem brodogradnje, ističući da su planovi restrukturiranja poslani Europskoj komisiji te da očekuje da će ti planovi biti i prihvaćeni, pa će, kaže, škverovi moći ugovarati gradnju novih brodova.

Naglasila je da postoje pozitivni pokazatelji, koje oporba ne spominje, navodeći da je ove godine zabilježen rast izvoza, a pad uvoza, da je industrijska proizvodnja rasla za 3,1 posto te da je "ova vlada imala snage smanjiti parafiskalne namete" te urediti državna poduzeća, kako više ne bi generirala nelikvidnost.

Ponovila je da se iduće godine očekuje gospodarski rast od najmanje 1,5 posto, a SDP prozvala da nije htio glasovati za rebalans proračuna, koji je osigurao više novca za mirovine, nezaposlene i poljoprivredu, te predvidio novac za pogođene poplavom i održavanje referenduma o ZOR-u.

"Vi ste bili protiv toga da se osigura 170 milijuna za održavanje referenduma, a svakodnevno slušamo da bi se to trebalo dogoditi. Toliko o vjerodostojnosti, istini i činjenicama o kojima govorite", poručila je Kosor.



Pisane vijesti