Predsjednica Vlade: nitko u Ini ne može imati više od 49 posto dionica

ARŽANO, 29. ožujka 2011. (Hina) - Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas da će Vlada na sjednici u subotu predložiti izmjene zakona o privatizaciji Ine tako da ubuduće nitko ne može imati više od 49 posto dionica u Ini.

"Na sjednici Vlade u subotu bit će nekoliko izmjena, ali ključno je da ćemo donijeti odluku da nitko ne može imati više od 49 posto dionica Ine", izjavila je premijerka Kosor u Aržanu odgovarajući na novinarski upit oko dionica Ine.

Premijerka Kosor je objasnila da su pripreme za izmjene zakona o privatizaciji Ine na tragu "događaja vezanih za odluku Hanfe".

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) jučer je privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, a obustava će trajati do kraja trgovinskog dana 1. travnja.

U rješenju o privremenoj obustavi trgovanja, koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, Hanfa je u objašnjenju navela da je u predmetu nadzora nad trgovanjem dionicama Ine utvrdila značajno trgovanje od strane inozemnih investitora te je, u cilju transparentnosti trgovanja, zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala, od nadležnih stranih regulatora zatražila relevantne podatke nužne za utvrđivanje činjenica od značaja za nadzor.

Hanfa je jučer na svojim internet stranicama objavila i priopćenje u kojem je navela da je raspoložive podatke o investitorima i tijeku trgovanja dionicama Ine "dostavila drugim službenim tijelima u Hrvatskoj na postupanje iz njihove ovlasti i nadležnosti".

"Saznanja iz dnevne obrade podataka o trgovanju kao i dodatne informacije od inozemnih regulatora mogu biti od utjecaja na daljnje postupanje Agencije u smislu obustave trgovanja", priopćili su iz Hanfe.



Pisane vijesti