Predsjednica Vlade otkrila spomenik poginulim braniteljima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otkrila_spomenik_poginulim_braniteljima.jpg

ZAGVOZD, 30. lipnja 2011. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je otkrila spomenik, te položila vijenac i zapalila svijeću poginulim braniteljima u selu Krstatice kod Zagvozda u Imotskoj krajini, istaknuvši kako u današnjoj svečanosti ima simbolike jer su branitelji zaslužni za stvaranje slobodne Hrvatske koja upravo danas završava pregovore o ulasku u Europsku uniju.

"Ne bi bilo slobodne hrvatske države, članice NATO -a, niti bismo bili u prilici završiti pregovore s Europskom unijom da nije bilo branitelja koji su se na poziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana odazvali i stali u obranu Hrvatske“, kazala je premijerka Kosor. Dodala je kako završetkom pregovora s EU-om "završavamo najtežu dionicu u našoj povijesti" te "otvaramo novu stranicu svoje povijesti".

Po njenim riječima činjenica je da je obrambeni i Domovinski rat od velikosrpske agresije bio pravedan, jer imali smo pravo braniti svoj dom.

"Ne smijemo dati nikome da mijenja i revidira povijesne činjenice i zato ove godine, kada obilježavamo 20. godišnjicu samostalnosti Republike Hrvatske, s ovog mjesta počnimo pripreme za veliko obilježavanje Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja u kolovozu", istaknula je Kosor.

Nazvavši Imotsku krajinu prelijepim krajem, premijerka Kosor je kazala kako se upravo od tog kraja „možemo učiti što je ljubav prema hrvatskoj Domovini“.

"Čast mi je što se mogu pokloniti vitezovima ovog (Imotskog) kraja i svim hrvatskim braniteljima koji su dali živote za hrvatsku slobodu", rekla je premijerka, napomenuvši kako briga za hrvatske branitelje treba biti vječna.

Zlatko Gareljić, izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića je istaknuo kako su mnogi zaslužni što je Hrvatska suverena i međunarodno afirmirana. „Zasluge za to pripadaju mnogima koji su bili uključeni u politički život – od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, do sadašnje vlasti ukljujučujući premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Republike Ivu Josipovića“, istaknuo je Gareljić, dodavši kako posebne zasluge za stvaranje hrvatske države pripadaju braniteljima.

Nazočne je pozdravio i Marko Turić, izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora Luke Bebića, rekavši, uz ostalo, kako Hrvatska ne treba brinuti za svoju budućnost jer je u nju ugrađen kamen hrvatskih branitelja.

Župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader ističući važnost branitelja u stvaranju hrvatske države naglasio je i zasluge premijerke Jadranke Kosor u završetku pregovora sa EU-om, jer, kako je rekao, bilo je i „onih koji to nisu podupirali“.

Kako je rečeno na svečanosti, u Domovinskom ratu stradalo je deset mještana iz sela Krstatice.

Na svečanosti su, među ostalim bili: potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević, ministri Đuro Popijač, Branko Bačić i Božidar Kalmeta te general Slaven Zdilar-izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generala Drage Lovrića.



Pisane vijesti