Predsjednica Vlade otvorila tvornicu Strojometala

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otvorila_tvornicu_strojometala.jpg

KRIŽEVCI, 10. rujna 2010. (Hina) - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas u Križevcima tvornički pogon Strojometala u kojem će se proizvoditi dijelovi za strojeve za oblikovanje građevinskog željeza, a ta je talijansko-hrvatska investicija vrijednu 4,5 milijuna eura.

Tvornica u poduzetničkoj zoni Nikole Tesle u vlasništvo je talijanske tvrtke MEP i križevačkog Strojometala, trenutno zapošljava 40-ak radnika, a u drugoj se fazi planira proširenje i zapošljavanje još 20-ak osoba.

Premijerka Kosor istaknula je značaj takvih projekata i zapošljavanja u ovim teškim gospodarskim vremenima.

"Osim što je gospodarski uspjeh, novo zapošljavanje, ovo je i potvrđivanje velikog prijateljstva Republike Hrvatske i Republike Italije", rekla je predsjednica hrvatske Vlade i zahvalila talijanskom narodu i vladi na potpori Hrvatskoj na putu u EU.

Investicija u tvornicu vrijedna je 4,5 milijuna eura, a istaknuto je da je rezultat i dugogodišnje suradnje grada Križevaca i talijanske pokrajine Reane del Rojale.

"Proizvodno postrojenje je vlasništvo tvrtki MEP iz Italije i križevačkog Strojometala i jedno je od rijetkih greenfield investicija u Hrvatskoj na čemu treba zahvaliti gospodarskoj diplomaciji lokalne zajednice", rekao je župan koprivničko-križevački Darko Koren.

Projekt izgradnje nove tvornice podijeljen je u dvije faze, u završenoj prvoj fazi riječ je o površini od oko 3000 metara četvornih, a zaposleno je 40-ak djelatnika. U drugoj fazi planira se proširenje proizvodnjih kapacieteta za još 2000 metara četvornih i zapošljavanje još do 20-ak osoba.

Talijanski MEP je, inače, među najvećim svjetskim proizvodđačima alatnih strojeva, a proizvodi iz križevačke tvornice poglavito će biti namijenjeni izvozu.

Nazočnima su se na svečanosti otvorenja novog pogona obratili i suvlasnici tvrtke Strojometal Ivica Jurilj i Giuseppe Forgiarini, izvršni direktor tvrtke MEP Roberto Mansutti, vlasnik tvrtke MEP Giorgio Del Fabro, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, a svečanosti su bili nazočni i veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj Alessandro Pignatti, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić te ministri finacija i gospodarstva Ivan Šuker i Đuro Popijač.



Pisane vijesti