Predsjednica Vlade pustila u rad pogon Slavonka-Dilj u Vinkovcima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_pustila_u_rad_pogon_slavonka_dilj_u_vinkovcima.jpg

VINKOVCI, 9. studenog 2009. (Hina) - Vinkovački proizvođač opeke Dilj, koji posluje u sastavu našičke Nexe grupe, otvorio je u sklopu pogona Slavonka Tvornicu za proizvodnju crijepa velikog formata u čiju je izgradnju uloženo gotovo 200 milijuna kuna.

Tvornicu, ukupnog kapaciteta 13 milijuna komada crijepa i 700.000 komada posebnih krovnih elemenata, u rad je pustila predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je istaknula kako je ostvarenje jedne takve značajne investicije još jedan znak da ćemo prevladat krizu.

Premijerka je naglasila kako će štednja te potpore gospodarstvu biti osnova državnog proračuna za 2010. godinu ističući kako traži štednju tamo gdje je moguće i odricanje od svega bez čega se može.

Vlada će nastavit s provedbom mjera donijetih tijekom 2009. godine s ciljem očuvanja radnih mjesta i jačanja gospodarske aktivnosti u zemlji, naglasila je.

Također je najavila kako će ovog tjedna bit poznat novi ministar gospodarstva te donijete odluke o nastavku privatizacije brodogradilišta.

Poručila je kako od javnih poduzeća i dalje traži štednju i uštede. Podsjetila je kako su tijekom njezina dosadašnjeg mandata na čelu Vlade bila dva rebalansa državnog proračuna u kojima je unatoč svim teškoćama dodatno izdvojeno 200 milijuna kuna za potporu očuvanju radnih mjesta.

"Sada smo na početku kraja izrade proračuna za 2010. godinu i sigurno je da će okosnica biti i dalje potpora gospodarstvu i poduzetnicima", istaknula je premijerka Kosor.

"Samo ulaganjem u proizvodnju i proizvodne procese može se opstati i biti konkurentan na tržištu, ali pri tom treba pazit i u utrku ući samo s vrhunskim proizvodom i uslugama", poručio je predsjednik Uprave Nexe grupe Ivan Ergović.

Naveo je kako je u novoj tvornici posao pronašlo više od 80 radnika uglavnom s područja grada Vinkovaca.

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić istaknuo je kako je ulaganje Nexe grupe u novu tvornicu u pogonu Slavonka najveća gospodarska investicija u Vinkovcima u posljednjih 20 godina.

Nexe grupu čini sustav 29 tvrtki koje djeluju na području Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine uključujući proizvodne odjele u Pakistanu, Keniji i Ugandi.

U 2008. godini Nexe grupa je ostvarila neto dobit u iznosu 142,9 milijuna kuna. Trenutno zapošljava 3.805 radnika.

Tvrtka Dilj ima 287 radnika i u potpunosti je u vlasništvu hrvatskog kapitala. Oko 70 posto ukupne proizvodnje Dilja d.o.o., koja godišnje iznosi 45 milijuna komada crijepa, izvozi se na strana tržišta.



Pisane vijesti

Dokumenti