Predsjednica Vlade: referendum i rebalans proračuna glavne teme sastanka

ZAGREB, 28. lipnja 2010. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor večeras je, nakon razgovora s koalicijskim partnerima u Banskim dvorima, rekla da su glavne teme sastanka bile pripreme za referendum i pripreme za rebalans proračuna te stanje državnog proračuna u sadašnjem trenutku.

Na novinarski upit odgovorila je da se na sastanku nije razgovaralo o mogućem povlačenju Zakona o radu, a svi koalicijski partneri, premijerka Jadranka Kosor te predsjednici HSS-a Josip Friščić, HSLS-a Darinko Kosor i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac su istaknuli potrebu da se nastavi dijalog između Vlade i sindikata.

Premijerka Jadranka Kosor je u izjavi novinarima nakon sastanka kazala da će se rebalans proračuna temeljiti na dvije glavne stavke: pronalaženju sredstava za provođenje referenduma i za pomoć seljacima koji su ugroženi poplavama.

Napomenula je da ja koalicija novi sastanak dogovorila za petnaestak dana kako bi do tada vidjeli što se napravilo u pripremi referenduma i rebalansa proračuna.

Kosor je ponovno pozvala sindikate na daljnji dijalog o nastavku socijalnog dijaloga, o radu Gospodarsko-socijalnog vijeća, jer prije ili kasnije moraju sjesti za stol, a, rekla je, "bolje prije nego kasnije". Istaknula je da se na sastanku razgovaralo o socijalnom dijalogu kao nužnom preduvjetu za provedbu bilo kakvog programa, pa i programa gospodarskog oporavka. Smatra da su sada zapeli na lakšem pitanju, a da dolaze puno teža pitanja - kao dio programa koji predviđa smanjivanje broja zaposlenih u državnoj upravi za pet posto.

Rekla je da će se u rebalans ići, kako pretpostavlja, do kraja srpnja, a na pitanje koliki će biti rebalans, rekla je da će se to znati nakon procjene šteta od poplava."Požurujemo da prvi izračuni dođu kako bismo mogli žurno reagirati", rekla je .

Kosor je kazala kako je situacija s proračunom ozbiljna te da su danas razgovarali i o mirovinama, o rastu broja umirovljenika u posljednjih pet godina i sl.



Pisane vijesti